home swhit home


duminică, 3 aprilie 2011

Caracatita. Stiati ca…?



Caracatita. Stiati ca...? caracatitele au trei inimi?
majoritatea caracatitelor nu traiesc mai mult de un an? Moartea lor este programata genetic si se petrece, de obicei, la scurt timp dupa incheierea procesului de reproducere.
caracatitele sunt foarte inteligente, fiind considerate, din acest punct de vedere, superioare celorlalte nevertebrate?
caracatitele secreta un “nor de cerneala” ca masura de aparare? “Cerneala” este de fapt melanina, aceeasi substanta care da culoarea naturala a parului si pielii noastre.
la fel cum soprla isi poate lepada coada ca parte a tacticii defensive si caracatitele isi pot abandona tentaculele, din acelasi motiv?

desi sunt prezentate ca un monstru infricosator in filme, povestiri pescaresti antice, carti etc, caracatitele nu ataca decat ca masura defensiva, atunci cand sunt atacate?
digestia unei mese dureaza aproximativ 12 ore la majoritatea caracatitelor?
fecundatia oulelor dureaza de la minimum 24 de zile pana la maximum 125 de zile? Temperatura apei este factorul determinant al acestui proces iar caracatita ramane aproape de cuib pe intreaga durata a fecundarii si nu se hraneste.
Octopus dofleini, de pe coastele nordice ale Pacificului este cea mai mare specie de caracatita cunoscuta pana astazi. Bratele ei au o lungime de pana la 3 metri si poate cantari aproximativ 30 de kg.
un experiment desfasurat la Universitatea din Londra a demonstrat ca o caracatita poate deosebi culorile de baza, alb si negru, are memorie si se poate adapta situatiilor repetitive? Astfel, in momentul in care a atins un disc negru introdus in acvariul ei, caracatita a primit un peste ca recompensa in timp ce, dupa ce a atins un disc alb, un soc electric a facut-o sa se retraga rapid in adapost. La reintroducerea discului negru, caracatita l-a atins din nou, primind iarasi un peste drept recompensa dar a evitat sa atinga discul alb.

Albine. Stiati ca…?



Albine. Stiati ca...? din cele mai vechi timpuri, pentru mai multe natiuni, albina reprezinta simbolul harniciei si fidelitatii? Pe monedele multor tari (de exemplu: Italia, Norvegia, Republica Malita etc) chiar si astazi se regaseste chipul albinei.
dupa inventia stupului mobil cu rame apicultura a devenit rationala, dar ca a trebuit sa mai treaca inca 130 ani pentru ca aceasta inventie sa se impregneze definitiv in constiinta umana?
exista mai multe specii de animale si plante a caror denumire are legatura cu albinele si produsele lor (melisa, mierea ursului etc)?
albinele care pazesc stupul recunosc albinele straine care incearca sa intre in stup dupa un miros specific? Fiecare familie are mirosul sau specific produs de niste glande speciale denumite Nassonov.
puteti recunoaste o albina “hoata batrina” dupa corpul ei plesuv, negru-lucios? Acesta a devenit asa in urma luptelor cu albinele pe care le-a atacat, ele smulgandu-i cu mandibulele toti perisorii de pe corp.
in natura, pe langa albinele melifere se mai intilnesc si rudele lor apropiate – albine solitare ( melitele-rozatoare de frunze, megahilele etc, aproximativ 300 specii)?
liniile de curent electric de inalta tensiune au o influenta negativa asupra activitatii si vitalitatii albinelor? Acestea afecteaza productivitatea familiilor de albine si le face agresive.
cuvintul “nectar” inseamna “bautura zeilor” iar legenda spune ca acest produs da viata vesnica?
larva din care se va naste o regina isi mareste greutatea corpului de 3000 de ori in 5 zile in timp ce larva din care se va naste o albina lucratoare doar de 1500 ori?
in conditii extreme, albinele au o rata de supravietuire de 5-6 ori mai mare decat a omului?
durata de viata a reginei este de 50-60 de ori mai mare decat a albinei lucratoare?
in trecut, stupii erau vopsiti cu o solutie facuta din var stins amestecat cu brinza la care se adauga clei de visinar?
de obicei albinele culeg nectar de la o distanta de pina in 2 km de la stupina?
in caz de necesitate, albinele pot culege nectar si la distante de pana la 3 km iar familiile slabe zbor pina la 1 km in timp ce familiile puternice pina la 3-4 km?
raza de zbor a albinei de la stup pina la cules de hrana depinde de mai multi factori: puterea familiei, conditiile climaterice, sezon si perioada zilei, intensitatea si concentratia nectarului plantelor melifere?
albinele pot fi folosite pentru a detecta minele terestre?
pentru a obtine un kilogram de miere, albinele colecteaza nectarul din aproximativ 2 milioane de flori de salcam?
o albina poate sa viziteze 24 de flori in doar un minut?
albinele pot comunica intre ele in trei moduri: cu ajutorul antenelor, prin miros dar si prin “dans”? Astfel, dansul in cerc inseamna ca hrana se afla la o distanta mai mica de 100m fata de stup in timp ce dansul in forma de opt arata directia dar si faptul ca hrana este la o distanta mai mare de 100m.
albinele nu pot vedea culoarea rosie dar vad razele ultraviolete, invizibile ochilor nostri?
albina e unica insecta domesticita de om?
sansele de a fi intepat de o albina cresc daca afara este vant?
in agricultura, polenizarea plantelor entomofile poate creste productia cu pana la 75-80%?
in anii 80, un parazit adus din Asia a decimat populatiile de albine europene? Acesta, un acarian denumit Varroa destructor, este extrem de rezistent si este considerat cel mai mare pericol pentru populatiile de albine iar infestarea unei colonii duce, in majoritatea cazurilor, la moartea acesteia.
in Germania, consumul de miere pe cap de locuitor este de aproximativ 4 kilograme reprezentand una din cele mai mari rate de cosnum din lume?
putem intalni una din cele aproximativ 20.000 specii cunoscute pana in prezent oriunde pe glob, mai putin in Antarctica?

Dinozauri. Stiati ca…?



Dinozauri dinozaurii terestri au disparut acum 65 de milioane de ani? Disparitia dinozaurilor se datoreaza, conform celor majoritatii opiniilor, unei coliziuni a planetei noastre cu un asteroid, eveniment care marcheaza sfarsitul ultimei perioade a Mezozoicului (Cretacicul) si inceputul erei Neozoice (sau Cenozoice).
pasarile sunt considerate ultimele specii de dinozaur existente? Conform unor anumite voci din lumea stiintifica, si crocodilii apartin tot clasei dinozaurilor.
denumirea de “dinozauri” a fost propusa in 1842 de paleontologul englez Richard Owen? Cuvantul provine din limba greaca si inseamna “reptile (saura) formidabile, extraordinare (deinos)”.
aproape 75% dintre fosilele de dinozauri descoperite sunt inca neidentificate?
fosile de dinozauri s-au descoperit pe toate continentele?

cei mai grei dinozauri cunoscuti apartin speciei Brachiosaurus brancai ? Dupa estimarile specialistilor, pe baza unui schelet descoperit la inceputul anilor 1900 in Tanzania, aceste mamifere cantareau intre 30 si 60 de mii de kilograme.
cele mai lungi fosile descoperite apartin speciei Diplodocus? Acestea masoara 27 de metri si au fost descoperite in Wyoming, Statele Unite.
cei mai inalti dinozauri ar fi putut privi prin geamul dormitorului dvs. situat la etajul 6? Sauroposeidon este numele acestui urias dar prezumtiile asupra inaltimii lui se bazeaza doar pe fragmente de fosile desoperite si nu pe un intreg.
biologul englez H.G. Seeley a impartit dinozaurii in doua categorii (Ornithischia si Saurischia), dupa forma oaselor centurii pelviene? Primii aveau oasele pubiene asemanatoare cu cele ale pasarilor, in timp ce la ultimii se apropiau mai mult cu cele ale reptilelor. Totodata, dinozaurii din categoria Ornithischia sunt in totalitate ierbivori iar cei din Saurischia pot fi atat ierbivori (subcategoria Sauropodomorpha) cat si carnivori (subcategoria Theropoda).
in latina, celebrul nume Tyrannosaurus inseamna “soparla tiran/despot”? Aceasta se datoreaza dimensiunilor impunatoare si comportamentului acestor carnivore.

Internet explorer. Stiati ca…?



Internet Explorer logo proiectul celebrului browser a fost lansat in vara anului 1994?
prima versiune de Internet Explorer (IE 1.0) a aparut in 1995? Aceasta versiune reprezinta o forma modificata a browser-ului Mosaic si a fost lansata de Microsoft in august 1995 ca parte a pachetului Microsoft Plus!, un set de facilitati si programe extra.
ultima versiune de Internet Explorer lansata este IE 8, aparuta in 2008? Aceasta este in acest moment in stadiul beta.
in timpul dezvoltarii aplicatiei, primul Internet Explorer a purtat numele de cod intern O`Hare? O`Hare este numele unui mare aeroport american.
vanzarea “la pachet” a Internet Explorer-ului impreuna cu sistemul de operare Windows a fost una din principalele acuzatii aduse Microsoft in procesul “United States vs. Microsoft” din 1998? Intelegerea dintre Microsoft si Departamentul de Justitie al SUA, rezultatul procesului, nu prevede nicio obligatie/restrangere asupra Microsoft in ceea ce priveste comercializare IE impreuna cu sistemele de operare ale companiei.

lansat in august 1996, Internet Explorer 3 este primul browser important care suporta (partial) tehnologia CSS (cascade style sheet)? La dezvoltarea IE 3, prima versiune IE care devine foarte populara, au lucrat aproximativ 100 de oameni, timp de 3 luni.
logo-ul arhicunoscut al browser-ului Microsoft (litera “e” albastra) a fost pentru prima data adoptat in IE 3?
prin Internet Explorer 4, Microsoft a introdus Group Policy, o facilitate care permite controlul setarilor browser-ului? Aceasta facilitate, utilizata mai ales in marile companii, permite limitarea capacitatii de interventie a utilizatorilor asupra setarilor programului, cu scopul declarat de a mari gradul de protectie al sistemelor.
IE 4 a fost prima versiune de IE care a reusit sa depaseasca popularitatea Netscape Navigator? Pana in martie 1999, cand a fost lansat Internet Explorer 5, IE 4 reusise sa stranga o cota de piata de peste 60%.
implementarea XMLHttpRequest in IE 5 a fost un pas important in dezvoltarea setului de tehnologii generic denumit Ajax? Tehnologia Ajax permite afisarea de continut pe paginile web fara necesitatea unor actiuni suplimentare (refresh, click etc), ceea ce duce la o crestere a interactivitatii pagina web-utilizator, a vitezei de lucru etc.

EXCLUSIV – Cărțile secrete ale Europei

Două pagini din misteriosul "Codex Rohonczi"
Scrisul de mână, până la apariția tiparului, era deseori foarte frumos, însoțit de minunate ilustrații, dar foarte obositor, cartea fiind foarte rară și foarte scumpă. Însă manuscrisele nu erau păstrate doar pentru că unele valorau adevărate averi, ci și pentru că ascundeau secrete pe care inițiații nu voiau să le împărtășească oricui.
În această situație se aflau, în Evul Mediu, texte gnostice, alchimice sau magice, ferite îndeosebi de ochii autorităților religioase. Unele astfel de manuscrise nu au fost descifrate nici până astăzi, altele sunt înconjurate de alte mistere, stârnite de istoria sau de autorii lor.
Aproape toate sunt celebre, stârnind nu numai interesul cercetătorilor, ci și al publicului larg. S-ar părea că unele dintre acestea ne privesc și pe noi, românii.

Manuscrisul Voynich
Printre cele mai misterioase cărți din lume se numără și Manuscrisul Voynich, o lucrare scrisă în Evul Mediu, care încă nu a fost descifrată. Manuscrisul conține multe imagini și este scris într-un idiom care nu pare a aparține nici unui sistem alfabetic/lingvistic cunoscut.
Legătura sa duce la concluzia că la început ar fi cuprins 116 file și că 14 au fost rupte. A fost împărțit de cei care l-au studiat în patru secțiuni: secțiunea I (filele 1-66), denumită „botanică”; secțiunea a II-a (filele 67-73), denumită „astronomică” sau „astrologică”; secțiunea a III-a (filele 75-86), denumită „biologică”; secțiunea a IV-a (filele 87-102), denumită „farmacologică”.
Denumirile au fost puse după ilustrațiile cu plante, diagrame astrologice și semne zodiacale, numeroase figuri feminine nude și imagini ce ar putea fi legate de farmacia antică, printre ultimele aflându-se și desene de plante și rădăcini, presupuse a fi de ierburi de leac. Ultima secțiune, fără denumire, pare a fi început cu fila 103.
Manuscrisul Voynich este păstrat actualmente la Secția de Cărți și Manuscrise Rare a Bibliotecii Universității Yale din Statele Unite, sub numărul de catalog „Ms 408”. Acest manuscris poartă numele lui Wilfrid Woynich, un negustor de cărți rare, care l-a achiziționat de la colegiul iezuit de la Villa Mondragone, Italia, în 1912.
Iezuiții aveau nevoie de fonduri ca să restaureze vila și i-au vândut lui Woynich treizeci de volume din bibliotecă. Voinych a găsit în interiorul cărții o scrisoare a lui Johannes Marcus Marci (1595-1667), rectorul Universității din Praga și medicul regal al lui Rudolf al II-lea de Boemia.
În scrisoare, Marci afirmă că a moștenit manuscrisul de la un prieten de-al său și că proprietarul precedent fusese împăratul Rudolf al II-lea, cunoscut pasionat de alchimie și de texte hermetice.
O istorie a dacilor?
Așa-zisul „codex Rohonczi” este un document extrem de controversat, al cărui sistem de scriere este inedit și încă nedescifrat în mod convingător. Unii au crezut că poate fi citit de jos în sus și de la dreapta la stânga!
Manuscrisul a fost păstrat la Rohonc, astăzi localitatea Rechnitz din Austria, până în anul 1838, când contele Gusztav Batthyany și-a donat biblioteca, inclusiv codicele, Academiei de Ştiințe a Ungariei.
Cercetătorii unguri au încercat să-l descifreze, crezând că este în limba maghiară, dar fără nici un rezultat. Unul dintre aceștia, Attila Nyiri, a propus o interpretare publicată în „Theologiai Szemle”, 39/1996, pag. 91-98.
În principiu, procedeul pe care l-a întrebuințat pentru descifrare a constat în a întoarce cartea și a asocia fiecărui caracter litera cea mai apropiată. E de reținut însă că același simbol cunoaște uneori interpretări diferite și aceeași literă transcrie mai multe simboluri.
În final, autorul ajunge la un text care, evident forțat, are sens în limba maghiară și este de natură religioasă. Cercetătorul indian M.K. Singh susține că textul este scris cu o variantă regională de Brahmi care poate fi citită.
El a transliterat primele 24 de pagini pentru a obține un text în hindi, pe care apoi l-a tradus în maghiară și l-a publicat în ediția 2004-2005/1 a periodicului Turan. În interpretarea lui, codicele ar fi o evanghelie apocrifă.
Mai mult, ar cuprinde o variantă de Apocalipsă care ar descrie foarte limpede „vremurile de pe urmă” ale omenirii. S-a zvonit apoi că Singh ar fi descifrat o serie de previziuni apocaliptice, dar că ar fi ales să păstreze tăcerea.
E mai mult ca sigur că, spre a ajunge la „evanghelia apocrifă”, Singh s-a luat după unele ilustrații ale codicelui, care seamănă cu unele icoane creștine. În realitate, greutatea de a traduce textul original stă în limba necunoscută, precum și în faptul că lexemele nu sunt despărțite între ele.
Altminteri, alfabetul codicelui nu este deloc complicat, fiind alcătuit din litere latine și grecești, majuscule și minuscule, uneori întoarse, cu intenția clară de a nu fi citite de oricine, ci numai de inițiați.
În text apar și unele ideograme, cu aceeași intenție de a îngreuna descifrarea. În favoarea ipotezei că textul este în limba dacă intervin unele abrevieri, ce se repetă foarte des, printre care Z.S, pentru Zalmoxis, și SSS, pentru numărul 666, care la daci avea însușiri pozitive.
Apar și unele cuvinte dacice, cum ar fi Napai, denumirea unui trib atestat pe harta marelui geograf Ptolemaios, în stânga râului Ialomița, precum și etnonimul Dac. De câteva ori apare și numele Mathia, ce ar putea duce la concluzia că e vorba de regele Mathia Corvin, inițiat în limbile vechi, în alchimie și în astrologie și mare colecționar de cărți rare.
Alt nume, care apare și el foarte des, Vasia, pare a fi al autorului acestui misterios manuscris. Şi, ca misterul să se adâncească, singurul Vasia cunoscut deocamdată în istoria noastră medievală este un spătar al Ţării Românești, pe vremea domniei lui Mircea cel Bătrân! Dar nu din Ţara Românească plecaseră și Corvineștii?

Codex Gigas sau Biblia Diavolului
Codex Gigas, „Cartea Uriașă” sau „Biblia Diavolului” este cel mai mare manuscris medieval din lume. Se crede că a fost scris la începutul veacului al XIII-lea, într-o mânăstire benedictină din Podlazice, Cehia de astăzi.
În acel secol, manuscrisul redactat pe pergament a fost considerat „a opta minune a lumii”, din pricina mărimii sale impresionante, a  grosimii, a celor 624 de pagini pe care le conține și a greutății sale de 75 de kilograme. Potrivit legendei, autorul codicelui Gigas ar fi fost condamnat la moarte prin jupuire pentru o crimă gravă.
Pentru a i se ierta păcatele, starețul mânăstirii i-a cerut să creeze o operă într-o singură noapte, prin intermediul căreia mânăstirea sa să intre în istorie. O dată ce lucrarea a fost gata, autorul ei a inclus în manuscris și o imagine a diavolului, care l-ar fi ajutat să-și îndeplinească sarcina, salvându-l de la o moarte chinuitoare.
Pe lângă o variantă a Bibliei în latina vulgară, Biblie presărată cu imagini demonice și cu un uriaș portret al diavolului, Codex Gigas mai conține și Etymologia lui Isidor din Sevilla, Istoria Evreilor a istoricului Flavius Joseph, Cronica Boemiei a lui Cosmas de Praga, numeroase tratate de istorie, medicină și etimologie, o listă a călugărilor din Mânăstirea Prodlazice, un calendar cu un necrolog, o mulțime de formule magice, vrăji și însemnări locale.
Deși pentru realizarea unui asemenea document monumental ar fi fost necesari cel puțin 30 de ani, datele grafologice indică faptul că nu există nici cea mai mică schimbare a scrisului sau vreun semn de oboseală, modificări inevitabile pentru un om în decursul atâtor ani!