home swhit home


luni, 4 aprilie 2011

Marele Zid Chinezesc. Stiati ca…?



great_wall_china_photo_gov_2 Marele Zid Chinezesc este una din cele “7 noi minuni ale lumii” ?
contrar legendelor urbane, Marele Zid Chinezesc nu este vizibil de pe luna (cu ochiul liber)? Desi impresionant ca lungime, inaltimea maxima a  acestuia (9.1 metri) si cromatica asemanatoare elementelor  geografice care il inconjoara fac imposibila observarea lui de pe Luna cu ochiul liber. Aceasta legenda despre Zid a aparut prima oara intr-o serie de benzi desenate americane (Ripley’s Believe It or Not!) .
termenul defineste, de fapt, o serie de mai multe fortiicatii construite de-a lungul a catorva sute de ani? Primele sectiuni din zid au fost construite inca din secolul 5 i.Hr.
zidul se intinde pe o distanta de 6.400 km? El incepe din est, de la trecatoarea Shanhaiguan, si continua pana in zona de vest a tarii, in zona de lacuri denumita Lop Nur.
primele fortificatii au fost construite inainte de crearea Imperiul Chinez de catre conducatorii chinezi de triburi care doreau sa se apere de atacurile reciproce? Aceste ziduri initiale au fost distruse de catre primul imparat al Chinei, Qin Shi Huang., de-a lungul unei perioade de 12 ani.

in timpul dinastiei Qin a inceput construirea a ceea ce astazi denumim “Marele Zid Chinezesc”? El a ridicat acest zid pentru a proteja zona de nord a Chinei de atacurile populatiei nomade Xiongnu.
dupa infrangerea impotriva populatiei oirat (triburi mongole) in Batalia de la Tumu (1449), conducatorii Dinastiei Ming au reinviat conceptul zidurilor de aparare? Acesta a fost vazut ca ultima solutie in fata atacatorilor nomazi, in urma esecurilor campaniilor militare de cucerire a lor.
se estimeaza ca un milion de chinezi si-au indeplinit serviciul militar ca garzi ale Zidului? Stagiul militar desfasurat in cadrul turnurilor de paza ale zidului nu erau bine privite de catre soldati din cauza conditiilor vitrege de locuit (atat vara cat si iarna) si a hranei insuficiente, coroborate cu dorul de casa si familie.
se presupune ca, de-a lungul timpului, intre doua si trei milioane de chinezi au murit in timpul constructiei Zidului?
nu exista nicio harta care sa prezinte intreaga constructie? Acesta este inca un semn al complexitatii acestei megastructuri arhitectonice.
dincolo de implicatiile sale militare, zidul a avut si conscinte economice si comerciale? Zidul a reprezentat o buna protectie pentru negustorii europeni care au putut, la adapostul proetctiei Zidului, sa isi desfasoare netulburati negotul.
pe 9 iulie 2005 Danny Way, un skateboard-er profesionist, a devenit prima persoana din lume care a sarit peste Marele Zid Chinezesc, ajutat de un vehicul nemotorizat?
cea mai celebra legenda care inconjoara misticul din jurul acestei constructii este cea a sotiei unui barbat chinez decedat in timpul constructiei Zidului? Meng Jiangnu a venit sa isi viziteze sotul care lucra la Zid, fara sa stie ca acesta decedase. Pentru ca ceilalti constructori nu au putut sa ii spuna adevarul si au mintit-o ca sotul ei este “in urmatorul turn” ea a mers din turn in turn de la un capat la altul al Zidului. In final, la ultimul turn, a aflat adevarul si a inceput sa planga atat de tare incat lacrimile ei au creat o bresa in Zid. Astazi, acolo este un templu in cinstea ei.
in timpul utilizarii acestuia ca fortificatie de aparare, Marele Zid Chinezesc avea si un sistem, avansat pentru acea data, de comunicatii? Acesta folosea fumul si focul pentru a transmite diverse mesaje intre turnurile de control al Zidului. In caz de pericol se puteau alerta usor armatele stationate in baze militare de-a lungul structurii.
Marele Zid Chinezesc este, in anumite portiuni, intr-o stare avansata de degradare sau chiar a fost distrus? Alaturi de capriciile naturii (vant, furtuni de nisip, cicluri repetate inghet-dezghet), printre inamicii Zidului se numara si oamenii care il vandalizeaza sub diverse forme (cea mai frecventa forma de vandalism o reprezinta vanzarea de portiuni mici din zid sub forma de suvenir).
exista si un maraton care se desfasoara de-a lungul sau chiar pe Zidul Chinezesc? Aceasta forma de maraton este mult mai grea decat cele obisnuite deoarece implica urcarea si coborarea a aproximativ 3.700 de trepte de catre participanti.
se presupune ca un hoax (o poveste falsa, o minciuna) despre intentia unor afaceristi de a distruge Marele Zid Chinezesc a fost una din cauzele Revoltei Boxerilor (“boxeri” este denumirea, improprie, data de occidentali membrilor unei organizatii chineze care, printre altele, practicau artele martiale)? Aceasta presupunere a fost dovedita ca fiind falsa.

Escrocul american rupe tăcerea

Afacerea Madoff: autorul „fraudei secolului” a beneficiat de complicitatea unor bănci celebre
În centrul fraudei comise de Madoff este considerată a fi JP Morgan Chase, care timp de două decenii a fost principalul bancher al escrocului
Bernard Madoff, închis în SUA  pentru cea mai mare escrocherie a secolului, a declarat pentru New York Times că băncile și fondurile de investiții „nu puteau să nu știe”.

Celebrul escroc american Bernard „Bernie“ Madoff, care ispășește o pedeapsă de 150 de ani de închisoare, a decis să rupă tăcerea și a acordat ziarului NYT primul interviu de când este încarcerat.
A precizat că unele bănci și fonduri de investiții „neidentificate” erau la curent cu gigantica sa fraudă care a făcut 16.000 de victime și un prejudiciu de peste 65 miliarde dolari.
În acest interviu realizat în închisoarea federală Butner din Carolina de Nord, bărbatul de 72 de ani și-a schimbat versiunea prezentată până acum. Anume aceea că era singurul care a pus la punct această fraudă piramidală și nimeni nu a fost complice.
Acum, Madoff arată cum atitudinea lor (a băncilor și fondurilor) era un fel de a spune „dacă faci ceva rău, nu dorim să știm”. O metodă care a constat în „a închide ochii” în fața contradicțiilor dintre documentele oficiale și alte informații pe tema jocului său piramidal după cunoscuta schemă a lui Ponzi. Banii ultimilor investitori serveau la remunerarea celor mai vechi.
Celebra JP Morgan Chase, pe banca acuzaților
Numit de justiție pentru a încerca să recupereze banii victimelor fraudate, lichidatorul Irving Picard a lansat proceduri judiciare contra societăților acuzate că au lucrat cu Madoff.
Printre acuzați se numără una dintre cele mai mari bănci americane, JP Morgan Chase, unul dintre mastodonții sectorului la nivel mondial, pe care Picard o consideră „total complice”. Lichidatorul a vizat-o și pe banchera austriacă Sonja Kohn (banca Medici), calificată drept „sufletul-soră criminal” al  lui Madoff.
Acuzate de complicitate sunt și băncile UBS (elvețiană) și HSBC (britanică), acestea „creând, făcând promoție și susținând o rețea internațională de fonduri de alimentare în Europa, Caraibe și America Centrală”.
Dar ancheta lui Picard dezvăluie una foarte diferită, cea a instituțiilor financiare din lume care erau conștiente de o posibilă fraudă și au decis să închidă ochii de dragul profitului. Procurorul francez care se ocupă de ancheta din Franța a primit un raport secret și  documente interne din bănci, între care corespondența unor angajați ai JP Morgan.
Unul relatează că a luat masa cu cineva care i-a spus că peste capul lui Madoff plutește un nor gros, iar profiturile sunt suspectate că fac parte dintr-o fraudă piramidală.
Un responsabil al băncii a sfătuit de mai multe ori clienții să evite investiții la Madoff. Banca a avut dubii privind activitățile lui Bernie cu ani de zile înainte de căderea acestuia.
Adjuncta președintelui băncii pentru Marea Britanie, Rebecca Smith, preciza în câteva note de sinteză că „banca nu poate obține transparența privind fondurile de alimentare, nu a identificat contrapartidele lui Madoff și nu înțelege relația reală broker-dealer. Mai mult, depozitarul nu deține cu adevărat activele”.
Adică instituțiile financiare implicate în afacerile Madoff nu erau adevărații depozitari și normal era să nu aibă încredere în el. Investitorii ar fi trebuit să fie informați că banii lor nu erau păstrați în seifurile băncilor, ci în cele ale lui Madoff.
Implicarea băncilor riscă să producă un scandal de amploare în lumea finanțelor,  fiind considerate că au legitimat „afacerile” lui Madoff și deci pot fi chemate în justiție.
Hoț cu „ștaif”
Bernard Madoff era o personalitate cunoscută pe Wall Street, fost președinte al Consiliului de Administrație al Nasdaq, una dintre cele două mari burse din New York, fiind de înțeles de ce atâția oameni și instituții celebre i-au încredințat banii.
Căderea piramidei Madoff a pus în pericol mai multe bănci din lume, între care BNP Paribas în Franța, Nomura Holdings în Japonia și Neue Privat Bank din Elveția.
Bombă cu ceas
Ancheta lui Picard, raportul secret și numeroase  documente relevă că escrocul a beneficiat de complicitatea pasivă a unui număr de instituții financiare mai mult sau mai puțin prestigioase.

Japonia: Tronson de autostradă reconstruit în șase zile

Inginerii niponi își cer scuze că nu au putut reda circulației toate drumurile
Cu țara devastată de cutremur și apoi de tsunami, japonezii nu se dau bătuți. Inginerii niponi au reușit să redea circulației o autostradă în numai șase zile, în vreme ce 100.000 de soldați pun umărul la refacerea infrastructurii din zonele calamitate. În România, un pod așteaptă de șase ani începerea lucrărilor de reconstrucție.
Doar șase zile. De atât timp au avut nevoie inginerii și muncitorii companiei Nexco pentru a reda circulației un tronson de autostradă de la nord de Tokyo devastat de cutremurul de la 11 martie.
Devastat este puțin spus, dacă este să privim imaginile surprinse imediat după cutremurul de 9 grade pe Richter, unde se poate vedea asfaltul distrus, cu cratere adânci de câțiva metri – totul desprins parcă dintr-un film gen „Godzilla”.
În alte țări, toată această operațiune ar fi necesitat o perioadă mult mai lungă de timp, iar lucrările ar fi fost precedate de studii de fezabilitate și evaluări ale costurilor.
Acest lucru nu s-a întâmplat într-o țară al cărei premier, după catastrofa provocată de cutremur și tsunami, a declarat imediat: „Vom reconstrui țara noastră din temelii”, după cum remarcă jurnaliștii cotidianului italian Corriere della Sera.
În România lucrările ar fi durat mult mai mult chiar decât se așteptau italienii. Cum rețeaua noastră de autostrăzi abia dacă depășește 300 km, nu a avut până acum ce să se surpe.
În schimb, în urmă cu șase ani, inundațiile au dus la prăbușirea unui pod de cale ferată la Grădiștea, în județul Giurgiu, pe linia care face legătura între România și Bulgaria.
Lucrările nu au început nici în ziua de azi, iar distanța dintre București și Giurgiu este străbătută în mai bine de două ore, cu ocol pe la Videle.

Intervenții repetate
Dar să revenim în Japonia, unde fotografiile făcute pe 17 martie înfățișau o imagine dezolantă, iar șase zile mai târziu asfaltul arăta perfect, chiar mai bine decât înainte de dezastru.
Este meritul inginerului  Makoto Ishikawa, a cărui capacitate de a reacționa fără ezitări a dus la rezolvarea în timp-record a problemei traficului rutier din regiunea cea mai populată a Japoniei (42 milioane de locuitori).
Tronsonul de 150 de metri al autostrăzii din Naka nu este singurul care a fost redeschis traficului într-un timp foarte scurt. Pe site-ul său, compania Nexco a anunțat că 20 de drumuri și autostrăzi, totalizând peste 870 km, au fost deja redeschise traficului, după ce fuseseră afectate de cutremur.
Nexco a trebuit să repete reparațiile în mai multe rânduri, deoarece reașezarea terenului a provocat noi fisuri în asfalt în mai multe puncte. „Ne cerem scuze că nu toate tronsoanele au fost redeschise”, precizează Nexco.

E nevoie de 220 miliarde euro
Totuși, reconstrucția întregii infrastructuri japoneze distruse de dezastru va fi foarte dificilă. Potrivit secretarului general al guvernului nipon, Zukio Edano, ar fi necesară o sumă de 25.000 miliarde yeni (aproximativ 220 miliarde euro) pentru a reconstrui infrastructura, siturile industriale, edificii publice și private.
Pentru ca lucrările să nu ducă lipsă de coordonare și să se desfășoare rapid, executivul nipon analizează posibilitatea de a constitui o „agenție pentru reconstrucție” similară celei care, după cel de-al Doilea război mondial, s-a ocupat de reconstrucția orașelor Hiroshima și Nagasaki, rase de pe fața pământului de bombe atomice, dar și a capitalei Tokyo, aproape distrusă de bombardamentele americane.
Chiar și în ritmul susținut al japonezilor, mai devreme de cinci ani nu este posibil ca totul să reintre în normal.
Între timp, 100.000 de soldați au fost detașați în regiunile afectate de dezastru, unde, alături de mii de voluntari, au început să îndepărteze molozul și să repare drumurile.
Efortul financiar este imens pentru a asigura hrană și locuințe pentru 250.000 de persoane strămutate și rămase fără locuri de muncă. Din această cauză, guvernul de la Tokyo se așteaptă la o contracție de 0,5% a creșterii economice la finele viitorului an fiscal, care în Japonia începe la 1 aprilie.
„Trebuie să ne fie foarte clar că, din cauza cutremurului, producția va încetini ritmul în multe zone pentru o anumită perioadă de timp”, a declarat ministrul Politicilor Economice, Kaoru Yosano.
OMUL,LOCUL SI NOROCUL......Un proverb românesc spune că "omul sfinţeşte locul", iar altul spune că "dacă îţi schimbi locul, îţi
schimbi norocul". Înţelepciunea po­pulară a surprins în proverbe relaţia dintre interiorul omului şi mediul exterior. Locul în care ne aflăm se transformă, aşa încât el ne reflectă sufletul, mintea şi atitudinile, cum, invers, se poate ca­ puterea locului să ne transforme pe noi. Ceea ce numim "noroc" nu-i chiar un hazard, nu-i o nimereală a sorţii bune pe capul unui om, cât o reflecţie a celei mai bune părţi a sufletului omenesc, o ima­gine pe care o putem întâlni în orice loc se do­vedeşte benefic pentru noi. Nu ne întâlnim din întâmplare cu slujbele noastre, cu oamenii apropiaţi, cu locuinţele, cu orice alt loc "norocos" sau nu. Locul în care suntem ne reflectă, cum noi reflectăm locul şi dacă norocul este o componentă care ne însoţeşte în această relaţie, atunci să avem mare grijă de ea. Căci se dovedeşte cu vârf şi îndesat că "dacă-ţi schimbi locul, îţi schimbi norocul", cum se dovedeşte că, aducând un om bun într-un loc nefast, locul se sfinţeşte sau devine – cum spunem noi – norocos...
În viaţa unui om se poate ca "un alt om" să fie expresia exterioară a norocului, iar întâlnirea cu acel alt om să exprime tocmai însuşirile noastre cele mai tainice, mai frumoase şi mai aducătoare de lumină ale  vieţii. În preajma unui om care ne aduce noroc, dintr-o dată încep să se deschidă uşi care stăteau odinioară închise. Încep să se mişte lucruri care stagnau. Doar prezenţa "celuilalt" lângă noi devine un stimul pentru inteligenţă, virtute, frumuseţe, câştig sau capacitate de a face faţă cu bine unor provocări usturătoare. În noi se trezesc intuiţia, confortul emo­ţio­nal, fantezia creatoare, curajul sau încrederea, şi asta doar pentru că stăm de un timp lângă cineva anume. Se poate întâmpla ca cele mai mi­nunate calităţi ale sufletului nostru să se trezească în relaţia cu un loc, cu o slujbă, cu o casă, cu un copil, cu o persoană de sex opus sau cu un animal de companie. Cu toţii trecem prin perioade ale vieţii în care simţim că "ne merge bine" de la o vreme şi, adesea, ştim intuitiv că binele sau norocul care-a venit ca din senin are un început în relaţia cu cineva sau cu ceva anume. Uneori ne ia valul "norocului", uneori nu putem vedea chiar deloc expresia "cea mai frumoasă a sufletului nostru" într-un loc de muncă, într-o fiinţă sau o casă, iar acest "a nu vedea" echivalează cu incapacitatea de a te recunoaşte pe tine când te uiţi în oglindă. A-i da cu piciorul norocului înseamnă să nu recunoşti expresia materializată a propriei tale frumuseţi sufleteşti, care te cheamă s-o vezi în alt om, într-un loc, într-o slujbă, într-un obiect.
Un loc de muncă (poate fi şi o afacere sau un loc de studiu) în care ne trezim în urcare, un loc de muncă în care suntem încurajaţi, promovaţi şi apreciaţi poate fi locul care ne aduce noroc, adică acea expresie a calităţilor, a capacităţilor şi a pute­rilor noastre sufleteşti. Un partener de viaţă, un copil, un angajat, oricine şi orice se află în preajma noastră pot juca rolul acestei expresii frumoase a puterii şi a capacităţii noastre interioare... Existenţa deghizează frumuseţea şi calităţile sufletului nostru în fiinţe, lucruri, locuri sau obiecte din lumea înconjurătoare. Atunci când, din egosim, invidie, răutate, neîncredere sau din alte pricini, specifice Egoului, respingem "norocul" care ne loveşte din afară, tocmai pentru că oglindeşte frumuseţea şi calităţile nerecunoscute ale sufletului nostru, ne respingem norocul. Sunt multe persoane publice care au avut succes fantastic într-un loc, dar aceleaşi persoane, cu aceleaşi calităţi, s-au disipat în alt loc. Sunt oameni care au crescut alături de un parte­ner de viaţă şi când l-au schimbat pentru că nu s-au recunoscut în el au început să pice.
Să fim puţin mai atenţi, căci obiceiurile sociale şi tiparele care ne cheamă către câştiguri mai mari, către poziţii mai privilegiate, către femei şi bărbaţi mai frumoşi, mai pu­ternici sau mai buni nu sunt întotdeauna ceea ce par. Să te recunoşti în ceea ce vine bun şi frumos din afara ta înseamnă să-ţi ţii norocul aproape şi să ai abilitatea şi relaxarea interioară necesară pentru a te recu­noaşte în orice se arată cu aceste imagini în lumea exterioară. Dacă lucrurile bune ale vieţii ţi-au ieşit bine în relaţia cu ceva sau cu cineva, ţine aproape! Ceea ce-i bun în afară este ceea ce-i bun înlăuntru, dar – pentru că nu ştim asta – noi zicem că-i simplu "noroc".  Nu de puţine ori ne urâm norocul, îl respingem, îl brutalizăm, îl ironizăm sau ne dezicem complet de el, pentru că nu avem habar că tot ce ne apare în faţă şi-i mai frumos nu-i altceva decât o ima­gine a sufletului nostru.

Probleme la Boeing 737: în 3 zile s-au găsit FISURI la 4 aeronave

                 
S-au găsit FISURI în alte 3 AVIOANE similare celui care a ATERIZAT după ce s-a format o GAURĂ ÎN FUZELAJ
Vineri, un avion Boeing 737 al Southwest Airlines a aterizat deurgenţă pe o bază militară din Texas, după ce o gaură a apărut înfuzelajul aparatului, când acesta se afla la 10.500 de metrialtitudine. Alte trei avioane de acelaşi tip prezintă "fisuri mici,în stratul superficial" al fuzelajului, arată oficialii companieiaeriene, citaţi de BBC. Aceste crăpături apar la îmbinările dintreplăci. Alte 19 avioane Boeing 737 nu prezintă fisuri şi vor firepuse în circulaţie.







Duminică, o bucată din fuzelajul rupt al avionului aterizat deurgenţă a fost trimisă pentru investigaţii la sediul Consiliului deSecuritate pentru Transportul Aerian (NTSB), din Washington (SUA).NTSB a studiat, de asemenea, alte porţiuni ale avionului implicatîn incident şi au găsit fisuri suplimentare. Se pare că metalul dinfuzelaj ar fi cedat, din cauza vechimii avionului (15 ani).

Inginerii de la Southwest Airlines fac investigaţii peavioanele Boeing 737 din dotare
Până acum, 600 de zboruri ale Southwest Airlines au fostanulate, pentru a permite inginerilor să verifice cele 79 deaeronave tip Boeing 737 din flota companiei. 22 dintre ele au fostdeja verificate, iar celelalte vor fi testate în cursul zilei deluni.
"Regretăm inconvenientele pe care aceste verificări le producclienţilor noştri. Amânările şi anulările de curse nu sunt depreferat, însă ne luăm toate măsurile de precauţie", a declaratvicepreşedintele Southwest Airlines. Compania şi-a schimbatprogramul de întreţinere a aeronavelor în 2009, după un accidentcauzat tot de cedarea metalului, din cauza vechimii avionului.
În momentul de faţă, 931 de avioane Boeing 737 sunt încirculaţie în toată lumea.

Documente desecretizate din arhiva serviciului secret britanic: cum plănuia O ORGANIZAŢIE DE REZISTENŢĂ NAZISTĂ să continue lupta otrăvind inamicul cu nes şi cârnaţi

                 

Documente desecretizate din arhiva serviciului secret britanic: cum plănuia O ORGANIZAŢIE DE REZISTENŢĂ NAZISTĂ să continue lupta otrăvind inamicul cu ness şi cârnaţi
Mai multe ziare britanice, printre care The Telegraph sau DailyMail, publică astăzi mai multe documente desecretizate aleserviciului MI5, care arată că, imediat după terminarea celui de-alDoilea Război Mondial, o grupare "de rezistenţă" nazistă plănuia oluptă de gherilă susţinută. Metodele "ofensive" la care se gândeaumembrii grupării sunt însă dintre cele mai năstruşnice şi astăzi,la 66 de ani distanţă, ele provoacă mai degrabă amuzamentul:naziştii plănuiau să îşi omoare inamicii britanici şi americanifolosind nici mai mult, nici mai puţin decât cârnaţi otrăviţi,ciocolată şi cafea.

publicitate











O organizaţie nazistă care urma să creeze un "al patruleaReich", în cazul în care Hitler era omorât în cel de-al DoileaRăzboi Mondial, plănuia să lase nes sau mâncare contaminată cutoxine în locuri unde acestea puteau fi găsite de soldaţiiAlianţei.

Măcelari germani "pregătind" cârnaţi otrăviţi.
Alte arme secrete: brichete care degajau un fum mortal înmomentul în care erau aprinse sau pastile otrăvitoare "deghizate"în aspirine. De asemenea, femeile folosite drept "agenţi" subacoperire purtau în geantă substanţe toxice (precum antraxul), carear fi trebuit să otrăvească oficialităţi adverse de rang înalt.

O bombă "deghizată" într-un cărbune.
Se pare, însă, că britanicii ştiau că li se pregăteşte ceva şile-au interzis soldaţilor să consume mâncare sau să fumeze ţigărilocale, când au atacat Germania, în 1945.
Dosarele serviciului secret britanic MI5 arată că britanicii auaflat de planurile naziştilor când au arestat patru agenţi germani,în nordul Franţei, în martie 1945. Englezii au găsit asuprainamicilor lor următoarele:
  • Ţigări "speciale", destinate să îi ameţească pe britanici.Când aceştia se plângeau de dureri de cap, li se oferea o"aspirină", care era, de fapt, o tabletă otrăvitoare careprovoca moartea în mai puţin de zece minute.
  • O pastilă similară, care exploda în contact cuapa.

  • O pudră otrăvitoare, care era împrăştiată pe cărţi,birouri sau pe clanţele uşilor.
  • Un praf care provoca moartea prin înghiţire, dar nu şi prininhalare. Acesta era de obicei folosit pentru a "asezona"mâncarea britanicilor.
  • O pastilă care se punea în scrumiere şi, în contact cuscrumul de ţigară, degaja un fum înecăcios şi toxic.
"Astăzi, aceste 'scheme' ar putea părea imposibil de pus înpractică. Dar, pe vremea aceea, era uşor de crezut că,inclusiv după victoria Alianţei, naziştii ar fi continuat războiul,încercând să se răzbune", comentează istoricul oficial alMI5.

Cureaua-pistol: 1. Catarama seridică şi apare pistolul. 2. Pistolul este "armat" cu arc 3. Patrutrăgace separate declanşează focul
În caz că trucurile "alimentare" nu ţineau, naziştii mai aveau oarmă secretă: o curea care se transforma în armăşi care era purtată de ofiţerii SS. "Cureaua este neagră şi are osvastică argintie şi un vultur pe ea. Sub cataramă era ascuns unpistol cu patru focuri, care se declanşa prin simpla apăsare a unuibuton. Oricine ar fi stat faţă în faţă cu o persoană care purtacureaua ar fi fost împuşcat", se arată într-un alt documentdesecretizat.
CÂT DE UŞOR ŢI SE POATE SPARGE ADRESA DE E-MAIL

click pe poza pentru galerie
FOTO (1)

CAZUL LUI GIGI T.: a ameninţat o americancă, după ce i-a spart e-mailul, că îi publică pozele compromiţătoare
Un top al FBI îi plasează pe români în Top10 mondial al "infractorilor www". Anul trecut, 262 de perosane au fost arestate în România pentru infracţiuni informatice şi au fost deschise peste 1.300 de dosare penale. În decembrie a fost anihilată o reţea care aduse pagube de circa 11.000.000 euro companiilor de telefonie din întreaga lume. Tot atunci a intrat la închisoare gălăţeanul Gigi T., care şantaja un cetăţean american, după ce îi spărsese adresa de e-mail. Citeşte mai jos cât de uşor se sparge o parolă pe internet.
Un gălăţean a fost condamnat la închisoare pentru şantajarea unei americance căreia îi accesase fraudulos adresa de e-mail. Gigi T. a fost trimis în judecată pentru acces fără drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice şi şantajarea lui Karrie A. , la capătul unei anchete commune FBI-Poliţia Română.
Potrivit anchetatorilor, gălăţeanul a descărcat fotografii şi filme cu victima, în care aceasta apărea în ipostaze intime, alături de o altă persoană. În vara anului trecut, Gigi T. i-a trimis americancei mesaje de ameninţare, prin intermediul unei cunoştinţe. El a cerut suma de 4.000 de dolari, pentru a nu publica sau trimite către contactele părţii vătămate imagini cu conţinut compromiţător pentru aceasta, după cum au constatat anchetatorii de la DIICOT. Gigi T. a probat că este în posesia materialelor compromiţătoare, trimiţând victimei imagini reprezentând print screen-uri ale conţinutului adresei de e-mail aparţinând victimei.
Karrie A. i-a trimis şantajistului 2.000 de dolari, dar pentru că acesta continua ameninţările, femeia a decis să anunţe autorităţile. Americanca a expediat, în tranşe, prin serviciul Western Union, sumele de 500 USD, 750 USD şi respectiv 975 USD pe numele lui T. Gigi, dar a anunţat şi autorităţile americane. Împreună cu FBI, poliţiştii români l-au prins în flagrant pe Gigi T. la Western Union, când încasa ultima parte a banilor ceruţi.
Procurorii au explicat în instanţă că "partea vătămată deţine o afacere în SUA şi multe din adresele de e-mail din agenda sa aparţin colaboratorilor şi clienţilor acesteia, situaţie în care, prin expedierea imaginilor în cauză i s-ar fi produs un prejudiciu material şi de imagine".
După jumătate de an de la declanşarea investigaţiilor, la data de 30 decembrie, şantajistul a fost condamnat la un an şi două luni de închisoare iar lap-top-ul folosit la comiterea infracţiunii i-a fost confiscat. Banii obţinuţi prin şantaj au fost returnaţi victimei.
Cum vă protejaţi de atacurile asupra mail-ului?
Poliţiştii spun că spargerea parolei e foarte greu de făcut, mai ales dacă aceasta conţine mai multe caractere. Pentru accesarea frauduloasă a contului de mail, în majoritatea cazurilor, se fură prola. Se trimit mail-uri pentru aşa zise actualizari de date, iar cei care cad în capcană furnizează inclusiv parolele contului. Sunt, apoi, situaţii în care prieteni sau foşti iubiţi, după ce se ceartă, sparg contul de mail, accesându-l neautorizat.
Specialiştii recunosc, totuşi, că există şi programe care pot sparge mailul. Sunt folosiţi chiar viruşi care infestează şi captează parole.
Sfatul poliţiştilor de la combaterea criminaltăţii informatice este ca utilizatorii să folosească o parolă mai complexă, care are combinaţii greu de spart. Este foarte important să nu daţi nimănui parola, pe niciun mijloc de comunicare. Parolele de la site-urile de socializare, ca şi cele de la conturile de e-mail, sunt criptate şi sunt greu de penetrat. O altă soluţie ar fi schimbarea periodică a parolei.
Cele mai frecvente cazuri de folosire neautorizată unui cont de mail aparţin Yahoo şi Gmail, spun poliţiştii, dar nu pentru că ar avea probleme de securitate, ci pentru că sunt cele mai frecvet utilizate de români.
Cei care accesează fraudulos conturile de mail schimbă uneori parola şi preiau contul, pe care îl folosesc în interes propriu. Există, apoi, o categorie care deschid conturi cu alte nume decât cel propriu, ceea ce însă nu constituie o infrcţiune în sine, decât dacă reiese explicit folosirea abuzivă a unei alte identităţi.
Românii, în Top-ul "infractorilor www"Românii au pătruns în elita criminalităţii informatice mondiale, potrivit Raportului guvernamental publicat de FBI. Hackerii români se aflau, în 2010, la poziţia 10 în top ten-ul întocmit de agenţii FBI, după criteriul ţării de provenienţă a celor care comit infracţiuni din sfera criminalităţii informatice. Primele două poziţii sunt ocupate de americani, cu 66 la sută din infracţiuni, respectiv englezi, cu 10 la sută.
• Primul străin condamnat în SUA pentru infracţiuni informatice de tip phishing a fost un român de 23 de ani, craioveanul Ovidiu-Ionuţ Nicola-Roman, condamnat la patru ani de închisoare, după ce a furat datele personale a mii de americani. După cum l-a descris avocatul său, Nicola-Roman este un vânzător de haine care ar fi comis aceste fraude pentru a plăti medicamentele şi tratamentul mamei sale bolnave.
• Pe lista românilor care au intrat în vizorul serviciilor secrete pentru implicarea în fraude informatice se numără celebrul "Vlădutz", căutat de Secret Service şi capturat de SRI, un ieşean care a intrat în baza de date a Pentagonului, un arădean care a accesat ilegal serverele NASA şi olimpicul la matematică arestat în Italia pentru fraude de 200 de mii de euro, recrutat apoi ca poliţist "online".
Peste 260 de infractori arestaţi în 2010 pentru infracţiuni informatice
În primele 11 luni ale anului trecut, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate din IGP a deschis 1.318 dosare penale pentru comiterea unor infracţiuni de criminalitate infomatică.
Sute de infractori au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, pentru comiterea a peste 1.000 de infracţiuni. Poliţiştii au anihilat 57 de grupări, din care făceau parte peste 500 de persoane. Dintre acestea din urmă, 262 au fost arestate. Cele mai frecvente cazuri instrumentate de poliţişti au vizat fraude cu carduri, fraude pe internet şi pornografie infantilă.
Specialiştii din IGP spun că se observă un trend ascendent pentru fraudele cu carti de credit prin modul de operare skimming, dar şi o scadere a numarului de atacuri de tip phishing în cazul clientilor bancilor romanesti. Creşteri există în domeniul fraudelor informatice in care sunt vizate site-urile de comert electronic din Romania, dar şi in cazul atacurilor informatice pentru obtinerea unor informatii privitoare la instrumentele de plata electronica.
Până la 12 ani de închisoare pentru spargerea parolelor
• Accesul neautorizat la sisteme informatice aparţinând unor persoane fizice sau companii, corespondenţă sau e-mail este pedepsit în România cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amendă. Pedeapsa creşte de la 6 luni la 5 ani, dacă accesul neautoriza are loc în vederea obţinerii de date informatice. Cei care comit astfel de infracţiuni pot primi chiar între 3 ani şi 12 ani e puşcărie, dacă au spart parola sau au pătruns în sistem prin depăşirea unor măsuri de securitate
• De regulă, cazurile de acest gen instrumentate de poliţişti pornesc de la un furt de parole, prin metoda fishing, prin mesaje de solicitare a datelor de securitate sau chiar prin solicitarea acestora pe telefon.
• Prejudiciile create depind de conţinutul corespondenţei electronice. Există unii utilizatori care stochează date private, despre afacerile proprii, date de interes politic sau imagini care le pot afecta, prin publicare, statutul public.
80 la sută dintre victime sunt din SUA
Potrivit poliţiştilor, atât fraudele informatice, dar şi fraudele cu cărţi de credit sunt fapte cu un pronunţat caracter transnaţional, cu activităţi infracţionale comise în România sau în strainătate prin care sunt vizate în principal victime, cetăţeni sau companii străine, banii obţinuţi fiind introduşi în Romania, direct de persoanele implicate, prin folosirea serviciilor de transfer rapid (Western Union, Money Gram etc) sau disimulaţi cu ocazia expedierii unor colete.
În domeniul fraudelor informatice, în cca 80% din cazuri sunt vizaţi cetăţeni sau instituţii financiare din SUA, iar în domeniul fraudelor cu cărtţ de credit în Europa, cetăţenii români sunt în topul celor implicate iî comiterea unor astfel de infracţiuni.
Profilul ofiţerului de la Cyber Crime
Potrivit şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice, comisarul-şef Virgil Spiridon, un bun ofiţer în domeniu se formează în câţiva ani. Media de vârstă din unitate este de 30 ani, fiind obligatorie cunoaşterea unei limbi străine. Ofiţerii au experienţă de poliţie, dar operează pe calculator, cunosc sistemele de navigare pe internet şi au nevoie de abilităţi de cooperare internatională.
"Colaborăm foarte bine cu FBI, în domeniul accesului neautorizat, al fraudelor informatice sau al pornografiei infantile, dar şi cu unităţi similare din Europa - Germania, Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, pentru combaterea fraudelor cu carduri şi skimming-ului. Ofiţerii urmează cursuri anuale de pregătire cu cei de la FBI, Europol şi chiar cu companii private. În anii trecuţi, la Academia de Poliţie au existat
chiar clase specializate în combaterea criminalităţii informatice. Majoritatea absolvenţilor lucrează acum în structurile specializate ale IGP", a declarat pentru Gândul Virgil Spiridon.
Criminalii cibernetici români sunt în top, dar prin specializarea ofiţerilor români, s-a câştigat respectul partenerilor străini, dar şi al infractorilor. Una dintre cele mai importante operaţiuni, finalizate la sfârşitul anului trecut, a condus la arestarea a 17 persoane.
Cazul Shadow - 11 milioane de euro din convorbiri frauduloase pe Internet
În ianuarie 2010, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a demarat o investigaţie privind un grup implicat în accesarea fără drept a numeroase sisteme informatice configurate în vederea folosirii tehnologiei VoIP (Voice over IP - telefonie prin internet). VoIP este o tehnologie care realizează conversia vocii în pachete de date ce se transmit prin Internet de la un utilizator la altul. Astfel, un utilizator, pentru a folosi acest serviciu, este suficient să deţină datele de identificare a contului (numele de utilizator, parola şi adresa IP a serverului ce furnizează serviciul).
Pentru a obţine accesul fără drept la sistemele informatice configurate pentru folosirea tehnologiei VoIP, suspecţii foloseau aplicaţii informatice prin intermediul cărora lansau atacuri informatice, care aveau ca rezultat identificarea conturilor de utilizatori si parolelor aferente, date necesare pentru a accesa serverele.
Dacă, iniţial, suspecţii foloseau astfel de conturi pentru efectuarea de apeluri frauduloase catre apropiaţi, ulterior ei au înfiinţat, la începutul anului 2010, o societate comerciala denumită SHADOW COMMUNICATIONS, cu sediul într-un paradis fiscal, în spatele căreia se desfăşurau activităţi frauduloase prin efectuarea de apeluri telefonice către numere cu suprataxă, numere alocate în ţări precum Sierra Leone, Somalia, Austria, Letonia, Coreea de Nord, Zimbabwe, Madagascar, Belarus etc. Aceştia primeau în schimb pentru fiecare apel telefonic efectuat un bonus de aproximativ 10% din valoarea apelului, de la companiile deţinătoare ale numerelor cu suprataxă.
În perioada februarie - decembrie 2010, cei aproximativ 40 de membri ai grupării, prin intermediul societăţii deschise de cei doi lideri, au efectuat un număr de aproximativ 1.500.000 de apeluri ce totalizează un numar de 11.000.000 de minute de convorbiri frauduloase, creând astfel un prejudiu estimat la peste 11.000.000 de Euro. Poliţiştii au identificat peste 10.000 de numere de telefon de pe care au fost iniţiate apeluri frauduloase.
Părţile vătămate în cauză sunt reprezentate de companii de telefonie din România, ţări europene, SUA, Australia, Japonia, Africa de Sud, Israel etc.
La data de 14.12.2010, au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 30 laptop-uri, 35 de unitati centrale, 40 de stick-uri de memorie, suma de 15.000 de Euro, inscrisuri bancare, formulare de transfer de bani Western Union, 70 de telefoane mobile.
Anchetatorii au stabilit ca societatea SHADOW COMMUNICATIONS Ltd. condusă de capii reţelei, avea deschise conturi bancare în Cipru, în aceste conturi fiind virată în perioada februarie - decembrie 2010 suma de aproximativ 1.500.000 de Euro, bani proveniţi din activitatea infracţională. În urma audierilor efectuate la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au fost reţinuţi 17 inculpaţi care au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
Se caută hackerii care au furat 24.000.000 euro
 

click pe poza pentru galerie
FOTO (1)
Procurorii DIICOT au deschis o anchetă şi incearcă să dea de urma hackerilor care, in noiembrie anul trecut, au furat de la Holcim SA 1,6 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, în valoare de 24 de milioane de euro. Din primele informaţii, se pare că infractorii nu sunt români.
Procurorii DIICOT au anunţat, ieri, că cercetează un dosar de acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date din sistemul informatic al Holcim. Reprezentanţii firmei au reclamat, pe 26 noiembrie anul trecut, că pe 16 noiembrie au fost făcute zece operaţiuni ilegale din serverele companiei, în urma cărora au dispărut 1.600.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră din două conturi atribuite acestei societăţi, deschise la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (Registrul Naţional GES).

Au dat lovitura şi în alte ţări
Cum valoarea de piaţă a unui singur certificat este de aproximativ 15 euro, paguba totală se ridică la 24.000.000 de euro. Pentru a da de urma hackerilor, care se pare că au furat şi de la alte companii din Europa, procurorii DIICOT au cerut şi ajutorul omologilor lor din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia şi Israel.

În acelaşi timp, Halpys Cement, subsidiara elenă a Italcementi, a raportat, ieri, furtul a circa 300.000 de permise europene de emisii de gaze cu efect de seră din registrul grec al permiselor. Poliţia de la Atena a identificat mai multe adrese IP din România ca fiind la originea atacului informatic.

Ce sunt certificatele de poluare
Conform Protocolului de la Kyoto, ţara noastră poate emite, în perioada 2008-2012, 1,28 de miliarde de tone de CO2. Această cantitate nu poate fi atinsă, întrucât industria poluatoare (combinate chimice, siderurgice) nu este extraordinar de productivă în România. Astfel, în ţara noastră vor rămâne 300 de milioane de tone de CO2 neemise în atmosferă, ceea ce înseamnă 300 de milioane de certificate de poluare nefolosite (o tonă = un certificat). Acestea pot fi vândute, permiţând altui stat să emită cantitatea respectivă de CO2.
Zeci de descinderi ale DIICOT în locuinţe ale hackerilor din Sibiu
 
 
Foto    Video

click pe poza pentru galerie
FOTO (1)
Procurorii Direcţiei De Investigare A Infracţiunilor De Criminalitate Organizată Şi Terorism - Biroul Teritorial Vâlcea au efectuat 42 de percheziţii domiciliare la data de 24.03.2011 pe raza judeţelor Vâlcea, Olt, Dolj, Şi Sibiu, precum şi a municipiului Bucureşti, în două cauze penale ce au vizat destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate în criminalitatea informatică.
Cu această ocazie s-a dispus aducerea a 25 de învinuiţi la sediul parchetului în vederea audierii lor şi a luării măsurilor legale ce se impun, aceştia fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de  acces fără drept la sisteme informatice, deţinere fără drept a unei parole, cod de acces sau dată informatică, fraudă informatică, înşelăciune calificată în convenţii, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat. Prejudiciul cauzat de membrii celor două grupuri infracţionale organizate prin săvârşirea faptelor reţinute în sarcina lor este de peste 300.000 de euro.

Ridicau banii din Italia
Actele de urmărire penală efectuate în primul dosar au relevat faptul că, în perioada 2008 – 2009, împreună cu alte persoane, învinuiţii s-au constituit în două grupuri infracţionale organizate, unul coordonat de fraţii L.I.S. şi L.C.V., iar celălalt de către învinuitul D.M.M., care au elaborat şi au pus în practică un plan de înşelare a cetăţenilor străini ce apelau la site-urile electronice pentru achiziţionarea unor produse, plan constând în efectuarea de operaţiuni tip phishing, acces fără drept la sisteme informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, demararea procedurilor de licitaţie în numele utilizatorului legitim al contului sustras care avea o activitate pozitivă pe cont, determinarea victimelor să transfere banii în conturi bancare controlate de ei sau prin mandate poştale în Italia, iar în final operaţiuni de repatriere a banilor şi de împărţire a lor în funcţie de înţelegerea iniţială şi de rolul deţinut de fiecare dintre învinuiţi în structura grupării.

Vindeau tractoare virtuale pe internet
Elementele de specificitate care diferenţiază cele două grupuri infracţionale organizate constau în faptul că primul grup, respectiv cel coordonat de fraţii L.I.S. şi L.C.V., ce posta pe internet în principal licitaţii fictive având ca obiect vânzarea de telefoane, având avantajul cunoaşterii limbii italiene, îndruma victimele să transfere banii în Italia prin mandat poştal pe numele unei persoane cu identitate falsă, iar celălalt grup şi anume cel coordonat de învinuitul D.M.M. convingea părţile vătămate să transfere banii în conturi bancare deschise în ţară şi în străinătate pe numele unor complici, bani reprezentând avansul la preţul convenit pentru transferul proprietăţii asupra unui tractor, de regulă, marca FENDT 410 - Vario ale cărui caracteristici, parametri şi imagine erau reproduse tot de pe internet.

Clonau cărţi de credit
De asemenea, în cea de-a doua cauză, s-a reţinut că persoanele cercetate aveau ca modalitate de operare obţinerea, prin phishing, a datelor cărţilor de credit ale mai multor cetăţeni străini pe care le foloseau ulterior pentru a cumpăra/închiria domenii de internet, în vedrea lansării de pagini false de curierat bunuri.
S-a stabilit că, în prima fază, autorii intrau în contact pe internet cu potenţialii clienţi, cărora le ofereau spre vânzare diverse bunuri pe care nu le deţineau, îndrumându-i să le transfere contravaloarea acestora prin Western Union, Money Gram sau cont bancar. După ce plata era efectuată datele transferurilor erau transmise prin mesaje telefonice intermediarilor şi, mai departe, altor participanţi din străinătate, ce se ocupau cu retragerea banilor, folosindu-se de acte şi identităţi false. Retrimiterea în ţară a acestor sume se realiza cu ajutorul altor persoane, fiecare membru al reţelei având sarcini bine precise.

Fraude de sute de mii de euro
Prejudiciul cauzat de membrii celor două grupuri infracţionale organizate prin săvârşirea faptelor reţinute în sarcina lor este de peste 300.000 de euro.
Cauzele au fost instrumentate de procurorii Direcţiei De Investigare A Infracţiunilor De Criminalitate Organizată Şi Terorism - Biroul Teritorial Vâlcea, împreună cu lucrătorii Igpr - Scco Vâlcea şi Sipi Vâlcea, la acţiune participând şi lucrătorii Bcco Piteşti, Bcco Craiova, Scco Olt, Scco Sibiu şi Bcco Bucureşti, precum şi efective din cadrul Brigăzii Speciale De Intervenţie A Jandarmeriei "Vlad Ţepeş" şi al Inspectoratului De Jandarmi Judeţean Vâlcea.

Tanar si nelinistit – incredibila poveste a lui ZERo


“In istoria culturii, descoperirea lui zero va ramane pentru totdeauna una dintre cele mai mari realizari ale rasei umane” – Tobias Danzig. S-a spus ca niciun alt numar nu a reusit sa produca atatea catastrofe precum zero. In mod ironic, o cifra pe care obisnuim sa o privim cateodata cu malitiozitate, si-a ras de marile civilizatii ale lumii, stiinta l-a renegat, dupa care a incercat sa-l imbratiseze, multa vreme fara sa cunoasca prin ce metoda. In zilele prezentului, aventura cifrei zero pare ca a ajuns la final insa pana aici a fost o cale lunga si sinuoasa, pe care va invitam sa o descoperiti.

Fiul ratacitor 
Zero este unic, iar diferentele dintre el si restul cifrelor (unice, de asemenea) sunt mai mari decat cele dintre celelalte cifre: intai oaia neagra a numerologiei, apoi copilul teribil, devenit mai tarziu fiu ratacitor, primit, in cele din urma, in bratele familiei sale numeroase, intocmai ca un erou.
Din cauza acestei cifre, in aparenta nevinovata si banala, s-au iscat controverse puternice intre carturarii diverselor epoci pe care le-a traversat sau intre oamenii de stiinta si reprezentantii religiosi. Efectele existentei sale au generat paradoxuri ce pareau insurmontabile, creand o multime de probleme chiar si oamenilor de stiinta din epoca moderna. Puterea acestui numar vine din faptul ca se invecineaza cu infinitul, prin faptul ca desemneaza neantul. Iar cele mai chinuitoare si persistente intrebari ale omenirii se refera la eternitate si la vid. Ceea ce la inceput parea a fi doar o controversa, s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari batalii pe care omenirea le-a dat cu ea insasi. Rasarit versus Apus, religie versus stiinta. Zero este prezent peste tot si cu toate acestea, omenirea l-a cunoscut destul de tarziu. A invatat sa il accepte si sa il inteleaga si mai tarziu.

Zorii – lumea in lipsa lui zero 
Povestea lui zero incepe din timpuri stravechi. Radacinile sale au aparut inainte ca oamenii sa invete sa scrie si sa citeasca. Matematica, ca disciplina si ramura a stiintei, a rasarit din nevoia primara a omului de a numara, mai exact, de a tine evidente. Dupa dezvoltarea simtului material, care se traduce prin acumularea de proprietati, omul a simtit nevoia sa aiba o evidenta a avutului sau, dar si un mai bun control asupra timpului. Pana in acest punct, necesitatea lui zero nu a fost explicita, astfel incat, odata bifate aceste doua nevoi, oamenii nu s-au mai preocupat de de zero, al carui simbolism nu parea oricum sa aduca nimic bun.
Noua, celor de astazi, ne-ar fi practic imposibil sa ne imaginam viata fara zero. Disparitia brusca a acestui numar din existenta si cultura noastra ar fi de ajuns pentru a arunca o intreaga planeta in haos. Cu toate acestea, inaintasii nostri au trait multa vreme fara sa-l cunoasca.
Pentru a intelege cum a inceput totul este necesara o intoarcere in timp, undeva catre inceputurile matematicii. Initial, a fost osul de lup. Cu ajutorul acestuia, oamenii primitivi tineau socoteli, chiar daca nu este inca complet clar ce numarau. Cert este ca, la sfarsitul anilor ’30 ai secolului XX, arheologii au descoperit in Cehoslovacia un os de lup cu o vechime de 30.000 de ani, pe care figurau niste crestaturi. Probabil ca, in epoca de piatra, acest pretios os de lup era echivalentul unui computer modern. Pentru ca in acea perioada, numerele erau inca un deziderat indepartat, insa se impunea efectuarea unei diferente intre multimi, iar la inceput homo sapiens a invatat sa faca diferenta intre singular si plural. Practic, la inceputuri, oamenii pesterilor faceau diferenta intre o sulita si mai multe sau un animal si mai multe animale.
Evolutia urmatoare a cifrelor a fost o rezultanta naturala a dezvoltarii limbajelor primitive si a nevoii oamenilor de precizie si personalizare. De aici s-au dezvoltat sistemele de numeratie binare, in baza cinci sau in alte baze, diferenta fiind data de cultura de care apartineau. Exista totusi o trasatura comuna: nici unul dintre aceste sisteme nu includea cifra zero. Aceasta pentru ca nimeni nu dorea sa tina evidenta a zero animale sau zero copii.
Abilitatea de a numara in timpurile stravechi era rara, insa benefiicile ei au facut ca practica numaratului sa o ia inaintea scrisului si cititiului. Cand primele civilizatii au descoperit tablitele de lut, papirusul si pergamentul, sistemele numerice erau deja stabilite de ceva vreme. Totusi, foarte repede, s-a simtit nevoia ca sistemele numerice orale sa capete o forma scrisa. Pentru aceasta, oamenii au inventat coduri, in functie de sistemul numeric pe care il practicau. Intr-un sistem in baza cinci, se putea folosi un simbol pentru unu, altul pentru cifra cinci, un alt simbol pentru 25 si tot asa.
Este ceea ce au facut egiptenii cu mai bine de 5.000 de ani in urma. Acestia au inventat o metoda de reprezentare a sistemului zecimal pe care il practicau, insa nu prin intermediul cifrelor, ci al pictogramelor. Se stie despre acestia ca erau niste matematicieni destoinici si totodata maestri in astronomie si in tinerea evidentei timpului. Tot ei sunt aceia care au inventat si dezvoltat arta geometriei, insa in ciuda eforturilor magistrale depuse in acest domeniu, cifra zero nu era de gasit nicaieri. In ciuda mintii lor curioase si sclipitoare, lipsa lui zero se poate explica prin intermediul firii lor practice.
Acestia au folosit geometria si matematica pentru a rezolva problemele legate de existenta lor imediata, fara a indrazni sa paseasca pe taramul logicii, asa cum nu au imbinat nici matematica cu filozofia. Grecii nu s-au sfiit insa sa faca acest pas, aducand matematica pe cele mai inalte culmi ale lumii antice. Cu toate acestea, nici macar ei nu au reusit sa il descopere pe zero. Acesta avea sa isi faca intrarea in scena dinspre Rasarit.

Cum se naste o stea? Din doua cuie! 
Grecii au imprumutat bazele matematicii de la egipteni, insa tot ei au fost cei care au dus aceasta stiinta mai departe, depasindu-si in foarte scurt timp profesorii. Sistemul de numeratie grecesc in baza 10 era mai sofisticat decat cel egiptean, insa nu era cel mai performant. Acest titlu era revendicat de sistemul babilonian de numarat. La prima vedere, poate parea unul dintre cele mai complicate sisteme de de numeratie, pentru simplu motiv ca era sexagesimal, in baza 60. Insa tocmai aceasta alegere neobisnuita a facut posibila aparitia cifrei zero in Orient, pe teritoriul actualului Irak.
Babilonienii foloseau doar doua semne pentru a-si descrie numerele: cifra 1 reprezentata de un cui si cifra 10, reprezentata de doua cuie. Aceste semne, impartite in grupe, dispuse la randul lor in gramezi de pana la 59 desemnau simbolurile de baza ale sistemului lor de numeratie.
Ciudatenia care a facut posibila aparitia lui zero era data de faptul ca babilonienii nu aveau un simbol pentru fiecare numar, astfel incat un singur cui putea desemna numere diferite, cum ar fi 1, 60 sau 3600. Era ceea ce am numi in vremurile moderne, echivalentul antic al unui cod de computer. Pentru ca simbolul pentru cifra 1 era un cui, iar simbolul pentru 60 era tot un cui, se impunea marcarea unei diferente intre cifre. Zero a fost solutia acestei dileme. Era in jurul anului 300 i.Hr. cand babilonienii incepusera sa marcheze spatiul gol folosind doua cuie oblice. Acest spatiu era echivalent cu o coloana goala pe abac (instrument alcatuit dintr-un cadru cu vergele pe care se pot deplasa bile colorate si care este folosit la efectuarea unor calcule aritmetice). Cele doua cuie oblice erau, in fapt, un semn de substitutie care ii ajuta pe cei ocupati cu socotelile sa determine pozitia unui simbol.
Astfel, inainte de aparitia lui zero, doua cuie alaturate puteau insemna 61 sau 3601. Dupa aparitia lui zero, doua cuie alaturate desemnau 61, in vreme ce doua cuie despartite de alte doua cuie in pozitie oblica, descria suma 3601. Astfel si-a inceput cariera matematica cifra zero, desi la origini nu a fost decat un simbol de substituitie. Intr-un context de cifre, acesta capata inteles, insa privit separat, insemna… nimic.
Apusul s-a temut de zero, de nimic, de reprezentarea neantului si a vidului, insa Orientul, cu deschiderea sa catre cunoastere si cultura, l-a primit cu bratele larg deschise. Locul in care a dat roade pentru prima data a fost in Asia. Mai intai in India si apoi, pe domeniile arabe.

Nu-ti fie teama de infinit 
Babilonienii i-au gasit rostul lui zero, insa nu i-au acordat nicio valoare. Zero nu se putea sustine singur.Indienii au fost primii care i-au aratat pretuire si i-au schimbat statutul in matematica pentru totdeauna. Vestea despre ingeniosul sistem de numeratie babilonian a ajuns in India purtata de catre trupele persane din Babilon ale lui Alexandru cel Mare, in secolul al IV-lea i.Hr. Dupa moartea lui Alexandru Macedon, s-a terminat si fragila legatura care se stabilise intre cele doua civilizatii. Indepartata Indie nu avea sa fie la curent cu nasterea crestinismului, caderea Romei sau cu filozofia lui Aristotel. De altfel, acesta din urma nu avea sa prinda prea bine pe taramurile indiene, deoarece bazele celor doua culturi erau semnificativ diferite. De aceea, indienii nu s-au temut de infinit sau de vid, si, mai mult decat atat, au imbratisat aceste concepte. Matematicienii indieni au fost cei care au transformat simbolul zero intr-un numar cu puteri depline. Nelimitate, chiar...
Un text indian care dateaza din anul 476 i.Hr. evidentiaza influenta pe care grecii, egiptenii si babilonienii au avut-o asupra matematicii indiene. Transformarea a inceput undeva in secolul V i.Hr., cand indienii au trecut de la un sistem de numeratie asemanator cu cel grecesc la unul de tip babilonian, care prezenta mai multe avantaje. Diferenta consta in faptul ca cel indian era in baza 10, spre deosebire de cel babilonian, in baza 60. Mai departe,cifrele pe care noi le folosim in prezent sunt derivate din cele indiene, deci mai corect ar fi sa le numim cifre indiene, in loc de arabe. O referire care ajuta la intelegerea evolutiei cifrelor hinduse este facuta de un episcop sirian, care, in anul 662, descrie modul in care indienii isi faceau calculele, utilizand 9 cifre, in loc de 10. Se banuieste ca,  in acel moment, zero inca nu-si gasise locul in sirul numeric, desi in secolul IX aparuse deja un simbol pentru zero.
Chiar daca nu au fost fanatici ai geometriei plane, pe care grecii au adorat-o, matematicienii indieni puteau sa se foloseasca de noi tertipuri pentru a efectua operatiile de adunare, scadere, inmultire si impartire, fara ajutorul unui abac. Asa au aparut matematicienii numiti “decimalisti”, care concurau direct cu “abacistii”, cei care se foloseau de abac pentru a socoti.
Algebra a aparut ca urmare a refuzului matematicienilor indieni de a vedea cifrele prin prisma geometriei, algebra nemaifiind utilizata doar pentru a masura obiecte. Acestia au reusit sa vada interdepenedenta dintre cifre, in afara unei semnificatii geometrice, si, prin urmare, sa il accepte pe zero. Lasand geometria in spate, indienii nu isi mai faceau griji ca operatiile matematice nu mai aveau sens. Pentru greci, care evaluau ecuatiile din punct de vedere geometric, operatia "2-3=-1", un numar negativ, altfel spus, un numar fara noima. Insa indienii au imbratisat si numerele negative. In gandirea acestora, daca "2-3=- 1", unde -1 este un numar negativ, dar totusi un numar, atunci daca "2-2=0", zero este tot un numar. Acum, pentru ca, in sfarsit, ii fusese recunoscuta calitatea de numar, trebuia asezat undeva in sirul numeric. Logica a fost urmatoarea: de vreme ce "2-2=0", "2-1=1" si "2-3=-1", zero nu putea fi asezat in alta parte decat intre 1 si -1. Un sir numeric in absenta lui zero nu mai putea exista.

De la rasarit vine lumina 
Desi am putea rasufla usurati acum, vazand ca nabadaiosul zero si-a gasit in sfarsit locul, lucrurile nu s-au asezat imediat in matca lor, deoarece acceptarea lui zero ca numar avea sa aduca mai multe necazuri matematicienilor. Acestia s-au panicat cand si-au dat seama ca operatiile de inmultire si impartire erau date peste cap in prezenta lui zero. Logica isi pierdea logica atunci cand orice numar inmultit sau impartit cu zero dadea, invariabil, zero. Teama lor nu a dainuit mult. Curand, indienii si-au dat seama ca 1:0 reprezenta infinitul.Bhaskara, un matematician indian din secolul al XII-lea observa: “Aceasta fractie, in care numitorul este zero, desemneaza o cantitate infinita. Nu are loc nicio modificare, desi se pot extrage si introduce multe; asa cum nu are loc nicio modificare in infinit si in Dumnezeul imuabil”. Iata cum Dumnezeu se regasea atat in ideea de infinitate, cat si in cea de zero, de vid.
De la indieni, zero a fost preluat de catre Islam. Odata patruns in cultura araba, nu a mai fost decat un pas pana la raspandirea sa in mijlocul civilizatiilor occidentale. Musulmanii aveau calitatea de a absorbi repede invatamintele popoarelor pe care le cucereau. Nu numai ca asimilau cunostinte, dar le si dezvoltau. In secolul IX, califul al-Mamun a infiintat la Bagdad “Casa Intelepciunii” , cel mai important centru educational al Orientului. Aici s-a nascut sintagma araba “Al-jabr” care insemna “a duce ceva la bun sfarsit”, de unde a reiesit denumirea unuia dintre cele mai fascinante domeniile ale matematicii: Algebra.
Abu Ali al-Hasan ibn al-Hasan ibn al-Haytham (sau Alhazen, 965-1039), unul dintre parintii algebrei
Lucru deloc de mirare, zero isi are etimologia in hindusa si araba. Arabii au preluat zero de la indieni, care denumeau cifra 0 “sunya” – “gol”. Arabii l-au denumit “sifr”, iar cand europenii au inceput sa vorbeasca despre el, i-au dat o rezonanta latina, reiesind “zephirus”. Acest ultim cuvant este radacina lui zero, asa cum il folosim si numim in prezent. Se intelege ca “sifr” a primit mai tarziu un sens mai general, care s-a transformat in cuvantul “cifra”.
Dupa adoptarea lui de catre lumea araba, care, trebuie mentionat, nu a fost deloc usoara, zero pasea incet, incet catre Europa crestina. Acceptarea lui zero in Europa nu a fost ingreunata numai de chestiunile matematice sau de cele filozofice. Avea legatura, in egala masura, si cu credinta. Cand a patruns in Europa, crestinismul s-a amestecat cu teoria aristotelica asupra universului, care demonstra necesitatea existentei unei forte primordiale, a unui motor prim, deci a lui Dumnezeu. In acest context, acceptarea lui zero insemna respingerea notiunilor de vid si de infinitate.
Bineinteles ca, la inceput, acesta avea sa se confrunte cu un refuz categoric, insa Europa acelor vremuri nu era definita numai de spiritualitate. Mai era si materialismul, cel mai bine definit prin latura comerciala a statelor.Comertul avea sa fie cel care, practic, a pregatit si a netezit calea lui zero pe “batranul continent”. Insa meritul principal ii apartine lui Leonardo din Pisa, fiul unui negustor italian care a calatorit prin nordul Africii, voiaj care i-a prilejuit contactul cu invatatii musulmani de la care a deprins matematica, devenind la randul lui, un foarte bun matematician. Posteritatea l-a pastrat in memorie sub numele de Fibonacci. O problema de matematica pe care a introdus-o in cartea sa, “Liber Abaci”, avea sa genereze celebrul sir al lui Fibonacci, insa in acelasi timp, avea sa il prezinte europenilor pe zero, deoarece odata cu invatamintele matematicienilor musulmani, Fibonacci adoptase si cifra zero, introducand noul sistem de notare in cartea sa. Prin intermediul acestei lucrari, italianul le prezenta bancherilor si comerciantilor avantajele utilizarii cifrelor arabe in calculele complexe. Convingandu-se de acest lucru, aceste doua bresle au fost primele care au imbratisat acest sistem, si odata cu el, si cifra zero. De aici, pana la dependenta pe care am creat-o fata de aceasta cifra nu a mai fost decat un pas.
Fibonacci (1170-1250), cel mai talentat matematician al Evului Mediu timpuriu
“De-a lungul intregii sale istorii, in ciuda respingerii si exilului, zero i-a infrant intotdeauna pe cei care i s-au opus. Omenirea nu a reusit niciodata sa il oblige pe zero sa se integreze in filozofiile ei. In schimb, zero a modelat viziunea omenirii asupra universului – si asupra lui Dumnezeu.” Charles Seife.