home swhit home


sâmbătă, 9 aprilie 2011



 

Să fim realiști?

Detest să am mereu dreptate. Şi să republic texte mai vechi. Dar descopăr, uneori, cîte o pagină care pare scrisă ieri sau azi. Şi îmi spun că dacă eu, autorul ei, am uitat-o, o vor fi uitat şi cititorii. Drept care, cu scuzele de rigoare, le-o reamintesc.  
Cîţiva notorii „oameni de televiziune“, volubili, sprinţari, fără dileme, au lansat o nouă ideologie. Veche, desigur, ca toate lucrurile noi. I-aş spune ideologia realităţii minimale, sau, ca să invoc metafizica domnului Vanghelie, ideologia realităţii „care este“. În rezumat, ea sună astfel: realitatea, atîta cîtă e, e destulă şi e bună. Să nu ne complicăm cu criterii sofisticate, cu pretenţii intelectualiste, cu exigenţe elitare. Să admitem, odată pentru totdeauna, că nu opiniile cîtorva sclifosiţi, nu valorile rarefiate ale unor minorităţi gălbejite constituie substanţa şi rostul vieţii. Viaţa, viaţa adevărată, viaţa celor mulţi, cu nevoile lor curente, cu bravul lor semidoctism, cu farmecul lor gregar – iată ceea ce trebuie să aperi, să lauzi şi să cînţi. Să ne mai lase puriştii „bunului-gust“, şoarecii de bibliotecă, grămăticii pedanţi. Să dăm cezarului popular ceea ce îi aparţine: atenţia noastră exclusivă, amorul nostru necondiţionat. Nu vă plac manelele? Dar ele există şi au succes. Nu vă plac talk-show-urile cu Becali şi viaţa cotidiană a cuplului Irinel-Monica? Dar ele fac rating. Sînt cool. Sînt Viaţa însăşi. Nu vă place Casa Poporului? Dar poporului îi place. Divertismentul autohton vă miroase a vulgaritate? Dar cine vă pune să vă uitaţi? Ce-ţi fi vrînd? Molière zi şi noapte? Caragiale non-stop? Charlie Chaplin de trei ori pe zi? N-aveţi decît să vă încuiaţi în bibliotecă. Viaţa e în altă parte şi se poate dispensa de fiţele voastre. Viaţa e mişto şi miştocăreala e viaţă. Ne-am săturat de idei înalte, de maniere fine, de predici. Vrem virilităţi fruste, duioşii de bodegă, chef. Ceea ce există n-are nevoie de nici o justificare, de nici un adaos. Există, deci e valabil.  Există, deci asta e! Deci cui nu-i place să se retragă la sanatoriu. Gata cu fumurile! Realitatea e singura realitate. Deci intelectualii să ne mai slăbească. 
Campionii acestei ideologii, ca de altfel campionii tuturor ideologiilor, nu pot fi contrazişi.  Ei ştiu, vorbesc de evidenţe,  sînt slujitorii eroici şi grandilocvenţi ai comunităţii. Cînd aroganţi şi băşcălioşi, cînd sentimentali şi patetici, oamenii aceştia confundă şmecheria cu buna-dispoziţie, suspensia gîndirii cu bunul-simţ, şi pofta egolatră de notorietate cu dragostea de oameni. Cum să-i îmblînzeşti, cum să-i pui pe gînduri? 
Le-ai putea spune, mai întîi, că recad, fără să-şi dea seama, în cea mai ieftină retorică proletcultistă. De la idolatria marxist-leninistă a „maselor“, la lozinca resentimentară („Moarte intelectualilor!“), toate „nuanţele“ acestei retorici sînt de mult cunoscute. Le-ai mai putea spune că tot ce e, astăzi, viaţă civilizată s-a născut din sentimentul că realitatea dată, realitatea strictă e insuficientă şi, prin urmare, ameliorabilă. Ameliorabilă tehnologic şi stilistic. Realitatea  se îmbogăţeşte neîncetat prin comentariu şi prin ingeniozitate adaptativă. A fi „realist“ e a căuta altceva şi mai mult decît oferă realitatea. Nu te laşi în voia bolilor, pretinzînd că, întrucît există, sînt îndreptăţite, nu asumi cu entuziasm urîtul pentru că e ubicuu, nu sanctifici prostia pentru că e curentă. Dacă vrei muzică, nu te opreşti la zgomotele pădurii, dacă vrei arhitectură, abandonezi gata-făcutul peşterii, dacă vrei vin, nu te mulţumeşti să mănînci toţi strugurii. Umanitatea constă în capacitatea de a trata realul nu drept o instanţă care îşi ajunge sieşi, ci drept o infinită materie primă. Sîntem ceea ce adăugăm lumii. Desigur, uneori adăugăm lumii ce nu trebuie, sau încurcăm borcanele: una e să faci borş, alta e să faci cidru. Utilitatea borşului e incontestabilă, cu condiţia să nu mi se vîre pe gît ca cidru. Nici manelele, nici giumbuşlucurile Oana-Pepe, nici idila Columbeanu nu trebuie (şi nu pot fi) evacuate. Grav e dacă proliferarea lor devine normă şi model. Grav e dacă ele sfîrşesc prin a evacua, sau prin a marginaliza, restul. Aş adăuga că apologia „gustului popular“ în forme de maximă trivialitate e ofensatoare faţă de gustul popular însuşi. Secole lungi de cultură populară hiper-rafinată dezmint acest derapaj. Derapajul nu apare decît printr-o acţiune insidioasă de intoxicare cotidiană a sensibilităţii publice. 
Cît despre marii moderatori TV care pledează pentru „realitatea care este“, ei au o comică problemă de identitate. Fac gazetărie – adică nu ne lasă singuri cu realul, ci îl ambalează în tone de texte şi imagini – scriu, vorbesc, folosesc camere de luat vederi, ochelari, stilouri, metafore, culori, adică tot felul de produse ale creativităţii, aşadar ale intelectului omenesc, dar vor să treacă, totodată, drept „băieţi de băieţi“, oameni din popor, străini de orice otravă livrescă. Vor, pe scurt, să fie şi călare, şi pe jos. Vor să vorbească buruienos, dar se înghesuie şi să pomenească, hodoronc-tronc, de Dostoievski şi Santayana. Sînt, care va să zică, complecşi, rotunzi, „oameni universali“. În realitate, sînt mereu la jumătatea drumului, nici cu lecturile la zi, nici cu degetele bătătorite. „Nu sîntem intelectuali!“ zic ei, ferindu-se de această etichetă ca de ducă-se pe pustii. Se poate. Dar asta nu vă califică drept viguroasă clasă muncitoare. Nu aveţi nici statutul pe care îl respingeţi, nici cel la care aspiraţi. Prestaţia Dvs. constă, deocamdată, în utilizarea (pripită şi parţială) a intelectului propriu şi într-o zglobie clămpăneală mondenă. Credeţi-mă, e puţin! Şi dacă, în plus, vă luaţi şi aere magisteriale – e ridicol.


Cele 40 de invenţii pe care ROMÂNIA le-a dus la salonul de la Geneva. Cum funcţionează dispozitivul care REDUCE CONSUMUL DE BENZINĂ


Un dispozitiv de reducere a consumului de combustibil la autovehicule cu 15%, un procedeu inovativ pentru tratarea acneei, un pat rabatabil prevăzut cu un sistem ce permite o utilizare îndelungată, un echipament pentru drenaj în cazul hemoragiilor ventriculelor, un dispozitiv de telefonie securizată biometrică sau o metodă de conservare a grefelor osoase utilizate în transplant. 
Sunt doar câteva dintre cele 40 de invenţii cu care România participă în aceste zile la cea de-a 39-a ediţie a Salonului International de Invenţii de la Geneva, cea mai mare manifestare de acest gen din lume.
România ocupă locul patru între cele 45 de ţări ce participă la salon din punct de vedere al gradului de reprezentativitate, după cum au precizat organizatorii expoziţiei. 
Invenţiile aparţin unor echipe din cadrul unor universităţi - între care Universitatea "Politehnica" Bucureşti, Universitatea din Piteşti -, Hidroelectrica, institute de cercetare, dar şi ale unor persoane fizice.
Cum poţi reduce consumul de benzină
Corneliu Birtok-Băneasă are 33 de ani şi este masterand la Autovehicule Rutiere în cadrul Universităţii Politehnica Timişoara. El participă la Geneva cu un « deflector integrat », un dispozitiv care contribuie la reducerea temperaturii motoarelor cu ardere internă, pe timp de vară, cu până la 40 de grade Celsius. Dispozitivul contribuie la creşterea puterii motorului. « Deflectorul are rol de a direcţiona curentul de aer ce vine prin radiator, căruia îi imprimă o direcţie descendentă. Astfel, aerul cald nu mai încălzeşte motorul. Performanţa acestuia depinde de motorizare, dar şi de consumul de carburant. Una este o maşină care are consum de 15 litri, una este dacă consumă 6 litri, iar modul de condus trebuie să fie normal, nu sport. În plus, motorizarea trebuie să fie în stare tehnică bună, indiferent de câţi kilometri are la bord automobilul », a explicat pentru gândul Corneliu Birtok-Băneasă. « Vreau să iau medalia de aur şi acum. Vom vedea », spune el.
A participat la peste 20 de saloane de invenţii şi inovaţii, la multe obţinând medalia de aur. Cel mai mândru este de medalia pe care a obţinut-o la Salonul de Inovaţii de la Moscova, în septembrie anul trecut. « La Moscova am participat cu un dispozitiv dinamic de transfer al aerului. Este o medalie pe care un inventator o obţine odată în viaţă », se mândreşte el.
O altă invenţie a sa este un filtru de aer supra-aspirant care reduce cu 20% consumul de carburant. "Filtrele au ajuns să fie testate în prezent pe mai mult de 300 de automobile, de la Tico până la Nisan 350z, Corvette, Audi sau BMW. Filtrul nu e disponibil pe piaţă, sper ca acest lucru că fie posibil în şapte luni, dacă lucrurile merg bine", spune tânărul. În anul 2000 a montat primul filtrul pe propria Dacie. Cu timpul le-a testat şi pe maşinile prietenilor.
Un filtru universal în magazin ar putea avea un preţ de 250 lei, în funcţie de material, linia de producţie. Kit-ul complet, format din trei componente - filtru, deflector şi dispozitivul de transfer al aerului - ar putea avea un preţ de 450-500 de lei şi ar putea ajunge să scadă consumul de combustibil cu până la 25%. "Ideea este ca preţul să fie cât mai mic, astfel încât să fie cât mai accesibil, să se vândă bine. Vreau să mă aplec mai mult către piaţa privată, pentru că acest segment este interesat de scăderea consumului de carburanţi. Ne doare pe fiecare când trebuie să băgăm mâna în buzunar pentru a cumpăra benzină", spune Birtok-Băneasă.
Filtrul de aer a fost medaliat la diverse saloane internaţionale de inventică din Europa, printre care se numără cele de Bruxelles, Zagreb, Geneva.
Marii producători de automobile, mai puţin interesaţi
Şi-a prezentat ideea filtrului şi celor de la Dacia, dar şi la BMW sau Ferrari. "Acum câţiva ani am vorbit cu domnul Constantin Stroe (vicepreşedinte Dacia - n.red.). S-a arătat interesat, dar totul a rămas la stadiu de discuţie. Oricum, deocamdată nu am posibilitatea producerii unui volum mare de filtre. Cei de la BMW, pe care i-am contactat înainte să obţin brevetul de invenţie, cu renumita corectitudine nemţească m-au sfătuit că dacă nu am şi un număr de brevet să nu le trimit nimic, pentru că există riscul să mi se fure ideile", a mai povestit tânărul inventator.
"Mi-am dorit să-mi testez invenţiile în viaţa reală, pentru a putea strânge date, pentru a demonstra utilitatea invenţiei în mediul real. Fără prietenii care m-au ajutat mult nu aş fi putut reuşi. De asemenea, cei de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică m-au ajutat mult, pentru că m-au luat cu ei la saloanele de invenţii", mai spune tânărul.
Opt brevete de invenţie
Adrian Moldovan lucrează la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Optoelectronică - INOE 2000 şi are opt brevete de invenţie.
La Geneva participă cu o « reţea inteligentă de monitorizare a microclimatului şi concentraţiilor poluanţilor cu aplicare în identificarea şi controlul efectului acestora asupra componentelor artistice din clădiri istorice, muzee şi galerii de artă".
Pe scurt, o reţea de senzori comunică variaţia unor parametri precum - temperatură, umiditate relativă şi gaze poluante. Modest, spune că a încercat să caute pe net ceva similar la care să se raporteze, când şi-a început cercetările, dar nu a găsit.
"Supravegherea condiţiilor se poate face în timp real, pe calculator. Sistemul poate trimite email-uri de avertizare în cazul anumitor variaţii ale parametrilor urmăriţi şi poate face o hartă tridimensională de risc pentru locaţia unde sunt amplasaţi senzorii. Marele avantaj este că prin instalarea reţelei de senzori nu mai este nevoie de cabluri, nu mai trebuie găuriţi pereţii", a explicat pentru gândul Adrian Moldovan. Invenţia sa poate fi folosită şi în clădirile de birouri sau în hoteluri care îşi doresc menţinerea unui climat optim.
De două luni o astfel de reţea a fost montată în Biserica Sf. Impăraţi Constantin şi Elena din Turnu Măgurele, în apropierea căruia se află laboratorul unde lucrează Moldovan. "Am constatat că cel mai distructiv efect, ceea ce contribuie la degradare (a operelor de pe pereţii bisericii- n.red.) îl are intervenţia omului. Practic, la pornirea centralei termice, gradientul de temperatură produce stres asupra lucrărilor din biserică. Noaptea, atunci când centrala termică este închisă, sau atunci când nu sunt sărbători religioase, condiţiile climatice sunt în parametri normali", povesteşte Moldovan.
Preţul unei reţele depinde de mai mulţi factori, printre care numărul de senzori. Pentru o reţea de 10-12 senzori, sistemul ajunge la un preţ de 3.000 euro, dar inventatorul doreşte să îl mai reducă. "Până acum nu am vândut nici o astfel de reţea. Lucrăm la dezvoltarea softului, vrem să reducem preţul. Vom face prezentări în ţară şi în străinătate. Am fost contactaţi de firme care doresc să distribuie această reţea", spune Moldovan.
A încercat să se intereseze ce fel de sisteme de urmărire a climatului folosesc marile muzee ale lumii. A avut surprize. "Te apucă râsul. La British Museum au înregistratoare pe hârtie. Este un sistem precum cel de la seismografe, cu tambur, pe care se înregistrează variaţiile de temperatură. Trebuie să scoată hârtiile dimineaţa şi apoi să digitalizeze datele. Oricum, britancii sunt mai conservatori, sunt cunoscuţi pentru asta", povesteşte inventatorul.
Cum îţi poţi reduce factura la întreţinere
O altă invenţie prezentă la Geneva poartă denumirea de "cameră de ardere pulsatorie capabilă să funcţioneze cu combustibil lichid, în special benzina auto şi combustibili gazoşi, respectiv GPL, butan, propan, separat sau simultan". Unul dintre cei care au lucrat la proiect este Doru Pavel Vasiliu, 55 ani, care este cercetător ştiinţific principal III la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare - COMOTI Bucureşti, Filiala Iaşi.
"Camera de ardere pulsatorie poate avea mai multe utilităţi. De exemplu, în prezent încercăm să realizăm un cazan pentru încălzirea locuinţelor. Consumul de combustibil la cazanul pentru încălzire va fi mai mic cu 10% prin folosirea camerei de ardere pulsatorie. Anul trecut am avut contracte pentru pulverizarea de DDT în agricultură, folosind o astfel de cameră. În industria farmaceutică ar mai putea fi utilizată o astfel de cameră de ardere", 
Lista celor 40 de invenţii cu care România participă la cea de-a 39-a editie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva mai cuprinde, printre altele,
 procedură şi instalaţie pentru cultivarea ciupercilor comestibile şi medicinale
 Un procedeu de obţinere a unei noi clase de senzori-DOT, care sunt utilizaţi în analiza farmaceutică şi clinică.
 O metodă de conservare pentru grefele osoase utilizate în scopuri de transplant, sterilizat prin expunerea la radiaţii ionizante.
 Instalaţie de biogaz pentru gospodării individuale din mediul rural
 Compoziţie şi procedeu de tratare, restaurare chimică şi dezinfecţie biologică a suprafeţei hârtiei istorice cu nanoparticule de hidroxiapatită
Aproximativ 1.000 de noi invenţii sunt prezentate la Salonul de la Geneva, în perioada 6-10 aprilie, suprafaţa expoziţională fiind de 8.500 mp.
CITAT DE,,,pubblicata da Roger Gerom il giorno sabato 9 aprile 2011 alle ore 16.27
Cele mai recente studii stiintifice publicate de Men’s Health arata cele 40 de alimente care au actiuni imunostimulatoare , de consolidare si protejare a inimii, oaselor, muschilor, antinflamatoare si din care ar trebui sa consumam zilnic cu regularitate.

1. Migdalele – reprezinta niste gustări bogate în energie si nu genereaza colesterolul rău colesterol, datorită sterolilor, de asemenea sunt benefice pentru diabetici reducand de zahărul din sânge. Sunt, de asemenea, bogate in aminoacizi, care susţin nivelul de testosteron si musculatura in crestere. Migdalele sunt, de asemenea, bogate in Vitamina E, care ajuta apăra in cazul expunerilor prelungite la soare. Într-un studiu, cu voluntari care au consumat 14 miligrame de vitamina E (Aproximativ 20 de migdale) pe zi şi apoi s-au expus la lumina UV cei care au consumat migdale nu au avut de suferit arsuri solare fata de cei care nu au consumat de loc. Si pentru ca vitamina E este un antioxidant puternic, de asemenea, menţine arterele sanatoase si impotriva radicalilor liberi. Nivelurile scăzute de vitamina E sunt, asociate cu performanţe de memorie slabă şi declinul cognitiv, spune nutritionistul Sari Greaves din New York de la Presbyterian Hospital-Cornell.

2. Seminţele de in – sunt bogate în proteine si fibre, aceste mici seminţe oferă cantitate importanta de omega-3 si acizi graşi, acizi, care reduc petele de pe piele prin continutul de fier si reduc ridurile fine.
British Journal de Nutritie a raportat că participanţii la un studiu care au mancat aproximativ o jumătate de
lingurita de seminte de in pe zi timp de 6 saptamani au prezentat o hidratare puternica a pielii, au stopat roseata (eritroza) si iritatiile. Un studiu recent, comparativ, de 60 de zile, pe persoane cu colesterol ridicat (mai mare de 240 mg / dL) si care au consumat 20 de grame de seminte de in pe zi, au relevat faptul ca aceste au avut reglari ale colesterolului. Semintele de in se pot consuma cu iaurt, in salate sau cu fulgi de ovaz.

3. Roşiile – Există două lucruri pe care trebuie să ştiţi despre tomate: roşul la legume este o culoare buna deoarece contin mult licopen si antioxidanti ; şi tomatele prelucrate sunt la fel de puternice ca si cele proaspete, deoarece este mai uşor pentru organis de a absorbi licopenul.
Studiile arată că o dietă bogată în licopen poate reduce riscul de cancer al : vezicii urinare, pulmonar, de prostată, de piele si stomac, precum şi reducerea riscurilor bolilor coronariene. Ajuta la eliminarea radicalilor liberi cauzate de razele ultraviolete, ceea ce ajuta la lupta impotriva ridurilor.

4. Cartofii dulci – sunt adesea confundati cu cartofi, dar acesti tuberculi reprezinta unul din cele mai sanatoase alimente. În plus acestia contracareaza efectele fumului ocazional inhalat de nefumatori, previn diabetul, deoarece cartofii dulci contin gluten, un antioxidant care poate spori metabolismul de nutrienţi şi al sistemului imunitar, protejaza împotriva Alzheimer, Parkinson, al bolilor de ficat, fibroza chistica, HIV, cancer, infarct miocardic si accident vascular cerebral. Ce este mai important insa este continutul semnificativ de vitamina C, care netezeşte ridurile prin stimularea producerii de colagen. Un recent studiu în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că voluntarii care au consumat 4 miligrame de vit. C (aproximativ o jumatate de cartof dulce mic) pe zi timp de 3 ani a scăzut la apariţia ridurilelor cu 11 la sută.

5. Spanacul – Frunzele verzi ale spanacului sunt echivalente cu inima unui om sanatos. O masa cu spanac inseamna aport sustinut de minerale esentiale potasiu şi magneziu şi este una din sursele de top de luteina, un
antioxidant care poate ajuta la prevenirea înfundarii arterelor. Plusul de vitamine si nutrienti pot
susţine-densitatea minerală osoasă, atacul de prostata al celulelor canceroase, reduce riscul unor boli de piele, lupta impotriva cancerului de colon şi creşterea nu în ultimul rând, al fluxului sanguin la nivelul penisului. “Popeye a fost ajutat de ceva “, spune Susan Bowerman, director adjunct al Centrului pentru Nutritie Omului la
Universitatea din California , la Los Angeles .

6. Rozmarinul - Acidul carnosic găsit în acest condiment sa demonstrat că reduce riscul de accident vascular cerebral la şoareci cu 40 la suta, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Neurochimia. Acid Carnosic pare să determine un proces care protejeaza celulele creierului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care
agravează efectele unui accident vascular cerebral. De asemenea, poate proteja împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer şi efectele generale ale îmbătrânire.

7. Somonul salbatic – un sfert de portie de somon inseamna aproximativ 2.000 de miligrame de
acid docosahexaenoic (DHA) şi acid eicosapentaenoic (EPA), omega-3 acizi graşi, care servesc drept
ulei pentru imbunatairea activitatii cerebrale , un adevarat “brain’s hardware” . Un studiu din 2008 la Universitatea din Cincinnati, de exemplu, a constatat că ţesutului creierului uman intre 65 de ani – la 80 de ani cuprinse DHA cu 22% mai puţin decât tesutul cerebral uman intre 29 – la 35 de ani.
“Dacă doriţi să va păstraţi inteligenţa intacta cu trecerea anilor , începe consumarea de omega-3 acum”, spune William Harris, Ph.D., un cercetator de nutriţie la Universitatea din Dakota de Sud. De ce este atât de importanta sa fie somon salbatec? Datorită faptului că peştii de crescătorie, sunt îngrăşati cu soia, soia care distruge uleiul Omega 6 si astfel pot fi la fel periculosi ca un cheeseburger. Obiectivul - cel puţin două porţii pe săptămână de somon salbatic , spune Joan dietetician Salge Blake, autor al : Nutrition and You.

8. Afinele – “Aceste potente fructe mici dar care pot ajuta la prevenirea unor boli de cancer si boli de inima ” spune Ryan Andrews, director de cercetare la Precision Nutrition, în Toronto, Canada. Pe langa faptul ca sunt bogate în fibre şi vitaminele A si C, acestea au puternice proprietati antioxidante, cum numai fructele amazoniene de acai au mai puternice actiuni antioxidante care neutralizează radicalii liberi cei care cauzeaza probleme neuronale. Manancti o cana de afine pe zi şi daca se poate optati pentru cele salbatice , deoarece acestea contin antioxidanti cu 26 % mai mult decit cele cultivate.

9. Ceaiul verde - este un antioxidant dovedit ca si anticancer si cu proprietati anti-inflamatorii . Cercetatorii au descoperit ca un consum 2-6 cesti pe zi, nu doar ajută la prevenirea cancerului de piele, dar s-ar putea inversa, de asemenea, efectele nocive ale soarelui prin neutralizarea modificările care datorita expunerii indelungate a pielii la soare . Alte studii arata ca ceaiul verde, infuzat cu un alt antioxidant numit epigallocatechin galat (EGCG), pot stimula sănătatea cardiovasculară şi reduce riscul la mai multe tipuri de cancer.

10. Ciocolată – cu conţinut ridicat de cacao contine Flavonoide, un nutrient natural din cacao, care îmbunătăţeste fluxul de sânge în creier, care ajuta la imbunatatirea funcţiei cognitive. Ciocolata neagra cu continut mai mare de 50% cacao conţine asa numitul Procyanidin tanin, care este de asemenea găsit in vinul rosu si care să poată ţine artere flexibile şi tensiunea arterială scăzută. Într-un studiu din Journal of Nutrition, femeile care au baut cacao naturala cu un baton de ciocolată neagra, datorita flavonoidelor au textura pielii mai buna şi rezistenta la razele UV decat cele care au folosit aceleasi ingrediente dar nu erau din cacao naturala. Răsfăţaţi-vă zilnic cu o uncie de cacao naturala pe zi pentru a obţine toate beneficiile, spune nutritionistul Sari Greaves din New York Presbyterian Spitalul-Cornell.

11. Tonul – acesta are un mic secret: Seleniu. Acest nutrient ajută la păstrarea elastinei, o proteina care menţine pielea netedă şi este de asemenea antioxidant, este ca un tampon împotriva soarelui (opreşte radicalilor liberi rezultati din expunerea la UV si care duce la deteriorarea celulelor). Tonul este, de asemenea, o mare sursă de proteine, nu contine grasimi rele şi mai contine cantitati insemnate de niacin care s-a dovedit a ajuta la scăderea colesterolului. Cercetatorii de la Universitatea din Rochester au determinat că niacinul ridică colesterolului HDL (tipul bun) si scad trigliceridelor mai mult decit statinele. (Statine = medicamente de sinteza care ajuta la scaderea trigliceridelor si colesterolului).

12. Morcovi - Gândiţi-vă la morcovi ca la niste baghete magice portocalii foarte bune pentru ochi . Au o mare cantitate de vitamina A, care împiedică moartea celulelor din stratul exterior al pielii. Asta înseamnă ca mai puţine celulele moarte se combina cu sebumul şi astfel nu blocheaza porii. Morcovii contin, carotenoizi- compuşi solubile in grasimi, care au rol pozitiv într-o gamă largă a diferitlor tipuri de cancer, reduc riscul creerii de condiţii inflamatorii care favorizeaza astmul şi artrita reumatoida.

13. Prunele uscate – sunt bogate in cupru si bor, ambele ajuta la prevenirea osteoporozei. “Ele, de asemenea, conţin o fibră numită inulină, care în funcţie de bacteriile intestinale, fac un mediu mai acid în tractului digestiv “, spune Bowerman. “Acesta la rândul său, facilitează absorbţia de calciu. ”

14. Cerealele integrale -fulgi de ovăz, făină de grâu, orz, orez bru, sunt bogate in fibre, care calmeaza ţesuturilor inflamate menţinând în acelaşi timp inima puternică, colonul sanatos si creierul alimentat cu oxigen. Cerealele integrale pot fi încărcate cu carbohidrati, dar eliberarea celor zaharuri este încetinită de fibre. O jumatate de cana de cereale integrale contine 10 grame de proteine iar, ele furnizeza , un echilibru energetic muscular.

15. Vin roşu – contine resveratrol-un compus natural care scade LDL, HDL şi previne formarea cheagurilor de sânge, vinul roşu- poate fi numit cu adevărat un lifesaver. Potrivit unui studiu pe 6.000 de pacienţi în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane, spune ca exista 97% mai multe şanse pentru a ajunge la 85 de ani, dacă se menţine consumul de alcool pe zi, la mai puţin de 2 pahare pe zi. Vinul rosu este, de asemenea, o sursa bogata de flavonoide, antioxidanti care ajuta la protejarea mucoasei vasele de sânge din inima şi face mai putin probabila moartea de boli cardiovasculare, potrivit cercetătorilor japonezi.

16. Iaurtul - Beneficiile culturilor de iaurt sunt de necontestat: organismele probiotice sunt culturi de bacterii benefice pentru corp, deoarece păstreze tractul digestiv sanatos si intaresc sistemul imunitar şi oferă protecţie împotriva cancerului. Nu toate iaurturile sunt probiotice, doar cele care au pe eticheta “culturi vii şi active.”

17. Avocado – este plin de grasimi mononesaturate, este de asemenea, bogate în acid folic, vitamina B solubila in apa care vă ajută la scădea nivelului de homocisteina, un aminoacid care poate împiedica fluxul de sângelui prin vaselor de sânge. Este indicat sa mancati avogado de două ori pe săptămână.

18. Nucile - sunt mai bogate în in omega-3 decat somonul, sunt încărcate cu polifenoli, care pastreaza inima sanatoasa. Au protenine mai multe decit carnea de pui. Alte fructe cu coajă combina doar una sau două dintre aceste caracteristici, nu toate trei. O portie de nuci (aproximativ 1 uncie) sau şapte nuci este binevenita oricând, dar mai ales ca o gustare intre mese.

19. Curcumă sau turmeric ( vezi si acest articol: ) – Curcumina, polifenol care oferă nuanţa galbena si lupta împotriva cancerului datorita proprietăţilor anti-inflamatorii şi activităţilor de combatere a tumorilor date de proprietatilor anti-angiogeneza. Cercetatorii de la UCLA au, constatat că acesta combate acumularea de placi amiloide în creier si a blocajelorcare pot provoca Boala Alzheimer. Turmericul in India , spun cercetatori, ar putea explica de ce atât de puţini dintre cetăţenii acestei ţării au aceasta boala, în timp ce statistica arata ca in SUA procentul este de aproape 13 la sută, în conformitate cu Alzheimer’s Association.

20. Fasolea neagra – Oamenii care mananca o portie de fasole neagra pe zi reduc riscul de atac de cord cu
38 la sută, potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition. Şi în timp ce celelalte tipuri de fasole sunt, de asemenea, bune pentru inima, fasolea neagra este imbatabila pentru a stimula intelectul dvs, deoarece contine antociani, compusi antioxidanti care s-au dovedit a îmbunătăţi funcţia creierului. Fasolea neagra este de asemenea, bogata in nutrienţi, inclusiv proteine, grăsimi sănătoase, acid folic, magneziu, vitamina B, potasiu şi fibre.

21. Merele – Un mar pe zi reduce inflamatiile de orice tip, datorită quercetin, un flavonoid, găsit si în ceapa rosie. Quercetin reduce riscul de alergii, atac de cord, Alzheimer, Parkinson, cancer de prostată şi cancer pulmonar. Optati daca aveti posibilitatea pentru Delicious Red, ele conţin mai inflammationfighting antioxidanţi.

22. Crabul Alaskan King – are continut ridicat în proteine si este sarac in grasimi, are un continut ridicat de zinc. “Zincul este un antioxidant, dar mai important, este ca acesta contribuie la susţinerea masei osoase sănătoase şi a sistemului imunitar “, spune Bowerman.

23. Rodiile – sucul din fructele biblice cu multe seminţe pot reduce riscul de cele mai multe tipuri de cancer, datorită
polifenolului numit ellagitannins, care dau fructelor culoarea rosie. De fapt, un studiu recent de la UCLA
a constatat că sucul de rodii incetineste dezvoltarera celulele cancerului de prostata.

24. Pak Choy – sunt legume crocante crucifere “Bok Choy este bogat in calciu, precum şi vitaminele A si C, acid folic, fier, beta-caroten, şi potasiu “, spune antrenorul celebritatilor Teddy Bass.
Potasiul păstrează muschii si nervii sub control în timpul scăderii tensiunii arteriale, cercetatorii
sugerează că beta-carotenul poate reduce riscul de cancer pulmonar cât şi al vezicii urinare.

25. Stridiile – Crustaceele , în general, sunt o sursa excelenta de zinc, calciu, cupru, iod, fier, potasiu, seleniu . “Dar carnea cremoasa de stridii este renumita pentru capacitatea sa de a ridica nivelul testosteronului şi a proteja împotriva cancerului de prostată “, spune Bass.

26. Broccoli – O cana de broccoli conţine o doză consistenta de calciu, precum şi mangan, potasiu, fosfor,
magneziu si fier. In plus faţă de marimea sa are o concentraţie ridicată de vitamine, inclusiv-A, C, şi-K şi sulforafan fitonutrienti, iar studiile de la Universitatea Johns Hopkins sugerează are proprietati anticancerigene puternice.

27. Kiwi – acest fruct datorita continutului mare de potasiu protejeaza oasele. “Este de asemenea, bogat in vitamina C si luteina, un carotenoid care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima, “spune Bowerman. “Eu încerc să mănânc cel puţin unul sau două kiwi pe saptamana”.

28. Uleiul de măsline Varietatea extra-virgin este bogat în beneficele grasimi mononesaturate. “Acizii graşi şi polifenolii reduc inflamtia celulelor şi articulaţiilor, “spune Grieger. Un studiu în revista Nature a constatat că este la fel de eficace ca Advil (medicament de sinteza ) la reducerea inflamaţiei spune Bowerman.

29. Prazul – “Prazul poate sprijini activitatea sexuală şi pentru a reduce riscul de cancer de prostată “, spune Michael
Dansinger. M.D., un profesor asistent de medicină şi un cercetător al obezităţii la Tufts-New Anglia Centrul Medical, în Boston . “Partea verde a unui praz mediu taiat în fasii subţiri, adăugaţi-l la supe, sautés, salate şi ori de câte ori aveti posibilitatea mancati praz. “Acest var” al usturoiului si al ceapei contine, de asemenea, tiamina, riboflavina, calciu, potasiu şi, şi acestea sunt, de asemenea, bogate in acid folic, vitamina B.

30. Anghinarea – Lăudata de secole ca un afrodisiac, aceasta este bogata in fibre. Conţine mai mult magneziu şi potasiu decat orice alte legume. Frunzele sale sunt de asemenea, bogate în flavonoide şi polifenoli, antioxidanti
care pot reduce riscul de accident vascular cerebral si vitamina C care ajuta la mentinerea sistemului imunitar.

32. Ardeiul iute - stimuleaza metabolismul, stimuleaza circulatia sanguina şi ajuta la eliberarea endorfinelor “, spune
Petersen. In plus, ele sunt o modalitate foarte bună de a adăuga o aromă la produsele alimentare fără a creşte conţinutul de grăsimi sau de calorii. Ardeiul iute este, de asemenea, bogat in beta-caroten, care se transformă în vitamina A, capsaicina lupta de aemenea cu infecţiile din sângelui, inhibă neuropeptidele (substante chimice care cauzează inflamaţie). Un recent studiu în revista Cancer Research a constatat că ardeiul iute este un eficient imotriva cancerului de prostată. Toate acestea de la o jumătate de ardei iute (sau 1 lingură de fulgi de chili), în fiecare zi.

33. Ghimbirul – contine gingerol, studiile au dovedit are un efect deosebit de eficace împotriva cancerului de
colon. Ghimbirul se poate consuma proaspat sau adugat in diferite sosuri.
Despre ghimbir gasiti mai multe in acest articol:

34. Scorţişoara – cunoscuta mai ales pentru deserturile dulci şi mai ales in mancarea indiana , scorţişoara este bogata în antioxidanţi care inhibă coagularea sângelui şi combate dezvoltarea bacteriilor inclusiv in respiratia rău mirositoare. Unele studii “sugereaza de asemenea, că ar putea ajuta la stabilizarea zaharului din sange, reducand
riscul de diabet de tip 2, “spune dietetician Nancy Clark, autor al Sports Nutrition Guidebook.” Ce e mai mult, ea
poate ajuta la reducerea colesterolului rău din sange, incercaţi o jumatate de lingurita de scortisoara pe zi în iaurt sau fulgi de ovăz.”

35. Ouăle - Cei care mananca oua la micul dejun pierd cu 65% mai mult in greutate decât cei care consuma acelasi mic dejun ca si numar de calorii, conform
unui studiu al International Journal of Obesity. Consumati de asemenea gălbenuş de ou, deoarece studii recente au demonstrat ca grasimea din galbenus datorita mineralelelor si nutrientilor compenseaza efectul colesterolului si dau si senzatia de satietate.

36. Smochinele - Bogate in potasiu, mangan, si antioxidanti, de asemenea regleaza nivelul pH-ului în organism, făcând este mai dificila invazia de agenţi patogeni, spune Petersen. Fibrele din smochine pot determina scaderea zahărului din sânge reducerea riscul de diabet zaharat şi metabolice sindrom. Selectaţi smochine cat mai inchise la culoare si le mancati ca atare sau in amestec cu alte fibre.

37. Ciupercile – sunt delicioase atunci când sunt adăugate la orezul brun! Dar ciupercile sunt bogate în ergothioneine antioxidant care protejeaza cresterea anormală a celulelor. “Pe scurt, acestea reduc riscul de cancer “, spune Bowerman, care recomandă o jumătate de ceaşcă o dată sau de două ori pe săptămână. ” Gatiti-le
in vinul rosu, care contine resveratrol si astfel puterea lor imunitara creste. ”

38. Ananasul – Amestecul mare de vitamine, antioxidanti, enzime şi în special, bromelaina este ca un cocktail anti-inflamatoriu. Ananasul de asemenea, protejează împotriva cancerului de colon, a artritei şi a degenerescenţei maculare, spune Grieger. O jumatate de ananas de doua sau trei ori pe saptamana este portia ideala.

39. Suc de fructe sau suc de legume – Într-o 2006 Universitatea din Florida de Sud a facut un studiu cu persoanele care baut trei sau mai multe pahare de 4 uncii de suc de fructe sau suc de legume în fiecare săptămână, de-al lungul anilor. Rezultatele au relevat faptul ca au fost cu 76% mai puţini cei care au dezvoltat boala Alzheimer decat cei care beau mai puţin suc natural de legume sau fructe. Nivelul ridicat de polifenoli, antioxidanti ce se se gasesc in fructe si legume protejeaza celulele creierului de efectele cauzate de bolile cronice, spune autorul studiului, Amy Borenstein, Ph.D.


O EXPLOZIE COSMICĂ fără precedent dă naştere unui mister intergalactic




Foto:NASA
CURIOZITATI
 
Mai multe telescoape, printre care şi telescopul orbital Hubble,  au fost mobilizate de NASA pentru a observa o galaxie îndepărtată în care se produce cea mai puternică şi îndelungată explozie cosmică observată până în prezent.
La circa o săptămână după semnalarea acestei explozii din constelaţia Dragonului, aparatele continuă să surprindă radiaţii extrem de puternice, a căror intensitate fluctuează, ce sunt emise din zona din spaţiu în care s-a produs explozia, se arată într-un comunicat 
Cunoaştem obiecte din galaxia noastră ce pot produce explozii în lanţ sau repetate, însă acestea ar fi de milioane de ori mai slabe decât explozia pe care o observăm acum. Este cu adevărat extraordinar, a declarat astronomul Andrew Fruchter, din cadrul Space Telescope Science Institute din Baltimore.
Astronomii susţin că nu au văzut niciodată o explozie de o intensitate luminoasă atât de variabilă şi de o durată atât de lungă.
Fenomenul a fost iniţial semnalat la 28 martie de satelitul american Swift, satelit conceput special pentru a detecta exploziile de raze gamma din Univers. Swift a localizat sursa acestei explozii în constelaţia Dragonului, în centrul unei galaxii situate la 3,8 miliarde de ani lumină de Pământ (1 an lumină este egal cu 9.460 de miliarde de kilometri), potrivit Agerpres.
Din primele informaţii, ar putea fi vorba despre explozia unei stele de dimensiuni supermasive ce a trecut prea aproape de o gaura neagră din centrul galaxiei.
În general, puternicele emisii de radiaţii gamma ce rezultă din explozia unei supernove nu durează mai mult de câteva ore.
Aproape toate galaxiile, inclusiv Calea Lactee, au în centrul lor o gaură neagră cu o masă de peste 1 milion de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Forţa gravitaţională imensă exercitată de această gaură neagră a prins probabil o stea supermasivă care este în prezent consumată treptat.